Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A másik félre is kíváncsiak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 18. 8:59

A pakisztániak többsége támogatja a párbeszédet és a békekötést a fegyveres iszlamistákkal, ugyanakkor elveti a katonai megoldást az Afganisztánnal határos törzsi területeken – ez derül ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

Az amerikai Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) által megkérdezettek 71 százaléka van a fundamentalistákkal folytatandó dialógus és 65 százalék a békemegállapodás mellett.

Ez az eredmény az új iszlámábádi kormány nézeteit tükrözi, amely inkább a tárgyalásokat szorgalmazza a katonai fellépés helyett.

Ezt a politikát 81 százalék támogatja, ugyanakkor 71 százalék ellenzi Pakisztán együttműködését az Egyesült Államokkal.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a benne részt vevők 24 százalékának jó (s ugyanennyinek rossz) véleménye van Oszama bin Ladenről, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjéről, 23 százaléknak kedvező a véleménye a tálibokról, 18 százaléknak pedig az al-Kaidáról is.

Arról, hogy miként lehetne a legjobban harcolni a terrorizmus ellen, 61 százalék a gazdasági fejlődést és az oktatást említette, 9 százalék a fegyveres erőt, 24 százalék a kettő kombinációját.