Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Mátyás-templomban családtagjaikkal ünnepeltek

Az egyedi képességek és sokoldalú feladatok alakulata

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Rácz Tünde |  2023. június 30. 18:52

Az alakulat napja alkalmából a Budavári Nagyboldogasszony Plébániatemplomban, azaz a Mátyás-templomban tartott ünnepi állománygyűlést az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred június 30-án.

Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka mielőtt ismertette volna dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar Főnökének köszöntő levelét, hangsúlyozta: ritka alkalom, hogy egy csapatünnepet a laktanya kapuin kívül tartanak. Nyomatékosította, hogy a katonák egyik legfontosabb támogatói a családtagjaik, a külső helyszín pedig lehetővé teszi feléjük a köszönnyilvánítást.

A Honvéd Vezérkar Főnöke köszöntő levelében kiemelte a csapatünnepek jelentőségét, amelyek részét képezik az alakulatok identitásának. „Az Önök alakulata a Magyar Honvédség egyik legrégibb egysége, egyedi képességekkel. A második világháború befejezése óta folyamatosan mentesítik az ország szárazföldi területeit és vizeit a hátramaradt robbanótestektől és lőszerektől” – fogalmazott. A levélben kiemelte az alakulat idei jelentőségteljes eseményeit és tevékenységeit is, többek között a folyamőrség újjáalakulását, a Kék Villám gyakorlaton való részvételt, illetve a sikeres alaki szemlét.

TUN_5631

Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka köszöntőbeszédében kiemelte, hogy az alakulat különleges katonai szervezet több okból is: a szárazföldi haderőnem egyetlen szervezete, amely Budapesten települ, illetve a társadalom körében az egyik legismertebb alakulat, amely egyrészt adódik közszolgálati tevékenységéből, másrészt pedig abból, hogy katonái az év minden napján éles műveleti feladatot hajtanak végre.

„A legsokoldalúbb és a legjobban rétegzett feladatkörrel rendelkező csapatról van szó” – emelte ki, majd hozzátette: „én rendkívüli módon büszke vagyok arra, hogy Önök a szárazföldi haderőnem alá tartoznak, remélem, és mindent meg fogok tenni azért, hogy növekedjenek létszámban, képességben, infrastruktúrában és haditechnikai eszközökben.”

TUN_5750

A jeles alkalmon elismerések átadására is sor került, köztük szakmai felkészültsége, elhivatottsága, nyugdíjasok irányába történő elkötelezettsége és a hagyományőrzés területén nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismeréseként, az MH Budapesti Nyugállományúak Klub Hadihajós Tagozata keretezett, farkasfogas hímzett, Magyarország címeres lobogót ajándékozott az alakulat számára, amelyet Szilágyi Zsolt Lajos ezredes vett át Hajdu Gábor nyugállományú ezredestől, a tagozat elnökétől.

Az esemény hálaadó szentmisével zárult, amelyen Mikus Tibor főhadnagy, az alakulat katolikus tábori lelkésze hangsúlyozta: „a katonai szolgálat alapja teljesítéséhez szükséges lelkület alapja az az empatikus lelki képesség, amelyre Jézus is felhívja figyelmünket, amely szerint megfogalmazódik bennünk az aggodalom: el ne vesszen a béke, el ne vesszenek az emberhez méltó életkörülmények, hogy biztonságban élhessenek gyermekeink, szeretteink és a nemzetünk tagjai.”