Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A média számára az iraki a legvéresebb a második világháború óta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 8. 9:35

A média számára az iraki a legvéresebb konfliktus a második világháború óta: a közép-keleti országban 2003 óta 172 újságíró vesztette életét – jelentette be a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet kedden.

Az RSF két héttel azután adta ki a jelentést, hogy az utolsó harcoló amerikai egység is elhagyta Irakot. A 2003-as amerikai invázió óta a szervezet szakértői összesen 230 olyan esetet írtak össze, amelyben sajtómunkásokat öltek meg, ebből 172-en voltak konkrétan újságírók. Az áldozatok túlnyomó többsége iraki származású.

„Noha az amerikai beavatkozás véget vetett Szaddam Husszein elnyomó uralmának, és így lehetővé tette az iraki média fejlődését, a háború és az azt követő, erőszakkal teli évek emberi mérlege elborzasztó" – írja az RSF.

A halottak magas száma mellett a szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy nagyon sok újságírót, legalább 93-at raboltak el, közülük 32-t ki is végeztek. Azt is megemlítik a jelentésben, hogy a háború alatt az amerikai és az iraki hatóságok egyaránt igen gyakran tartóztattak le riportereket azzal a váddal, hogy együttműködnek a lázadókkal.

Kedden egyébként egy újabb áldozattal bővült a véres iraki lista. Riad Al-Szarad televíziós újságírót, aki politikai és vallási, a síita és szunnita álláspontokat közelítő műsorokat készített, Kelet-Bagdadban ölték meg. Az RSF nyomozást sürget az ügyben.