Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hétvégi pihenés az EUFOR misszióban

Szöveg: Kálinger Roland szds. |  2010. szeptember 8. 9:46

A missziókban dolgozó katonák, hétről hétre helytállnak a külszolgálat által támasztott, sokszor nehéz követelményeknek. Érthető tehát, hogy az állomány számára a pihenésre fordítható idő hasznos, tartalmas eltöltése nagyon fontos. Sok nagyszerű programból válogathatott az EUFOR-7 kontingens állománya az elmúlt hétvégén.

Az EUFOR misszióban a munkahét, hétfő reggeltől szombat délig tart érthető tehát, hogy a hétvége az állomány számára nagyon fontos. Mindenki szeretné ezt a másfél napot értelmesen és hasznosan eltölteni. A hétvégi kirándulások hozta környezetváltozás fontos az állomány részére, hisz egész héten a tábor falai közt vannak, jól esik számukra a kimozdulás. A szabadidő színvonalas eltöltéséhez Gulyás Géza alezredes, a kontingens parancsnoka, a személyügy és Dlabig Péter százados, századparancsnok is megad minden segítséget az állomány részére.

Szombaton délután nagy sürgés-forgás volt a táborban.

Az első szakasz, a századtörzs és a logisztikai szakasz is sütés-főzéssel egybekötött bulit tartott. A zenegépekből magyar dallamok, a bográcsból magyaros illatok töltötték meg a levegőt. A pásztorleves gazdagságát nem csak a finom füstölt csülök emelte, hanem a kézzel készített csipetke is mely sokáig készült és hamar elfogyott. A sajtos (valamint limitált mennyiségben csülkös) pogácsa és a tejfölös fokhagymás lángos, csak kellemes ráadás volt a sok finomság után.
Ha valaki átsétált a tábor másik felére ott sem érte csalódás. Grillrácson sültek a pácolt csirkecombok és kisebb nagyobb kórusok énekelték a magyar slágereket. Egy-két honvéd olyan tehetségesnek bizonyult, hogy többen ajánlották nekik a különböző tehetségkutató műsorokba való jelentkezést, míg mások kisebb tehetséggel de annál nagyobb bátorsággal énekeltek.

A „Magyar ház" volt a harmadik helyszín, ahol szintén jó hangulat és kitűnő ízek várták

a látogatót, persze csak azt, aki szereti a marhapörköltet és a kakaós, túrós, lekváros és mogyorókrémes palacsintát.
Gulyás Géza alezredes, jó parancsnokhoz illően, minden alegység meghívásának eleget téve alaposan belakott a sok finomságból. Másnap, többen, hozzá hasonlóan gyomruk terheltségére hivatkozva nem mentek az ebédlőbe.

Akik csendesebb szórakozásra, vagy lelki táplálékra vágytak, azok csatlakozhattak ahhoz a magyar csoporthoz, akik a Szarajevóban megrendezett „Taizei találkozóra" érkeztek. Ez a keresztény ifjúsági találkozó is vonzó programnak bizonyult, mivel több katona is részt vett az imádságokon. A templomi program után elkísérték a magyar csoportot és megmutatták nekik Szarajevó belvárosának látnivalóit.

Aki még bírta energiával annak vasárnap sem kellett unatkoznia. A bosnyák tengerpart és Bosznia hegyei várták a kirándulni vágyó magyar katonákat. Bár az időjárás itt is őszies mégis sokan vállalkoztak.

Szükséges a hétvégi, pihenés és szórakozás, hogy hétfőtől mindenki ismét a feladatára tudjon koncentrálni. Az otthon maradott családtagoknak is jól eső érzés tudni azt, hogy szeretteik ugyan távol a családtól, de értékesen töltik szabadidejüket.