Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Mi-8-as 53 éve

Szöveg: Magyar Gábor önkéntes műveleti tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 4. 16:21

A legendás Mi-8-as helikopterről szóló könyvet mutattak be az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis (MH 86. SZHB) Intézményi Művelődési Otthonában.

Mi-8_könyvbemutató (6)

A helikopterbázis jogelődei nevében búcsúzott a legendás Mi-8-as helikoptertől, amely 53 évet szolgált a Magyar Honvédségben. Ennek tiszteletére Magó Károly zászlós és a Zrínyi Kiadó közös könyvvel jelentek meg e napon, mely több szempontból is formabontó és fontos mű, nemcsak a repüléstörténetet kedvelőknek, de az utókor számára is.

Mi-8_könyvbemutató (1)

Az eseményen dr. Koller József dandártábornok, a bázis parancsnoka beszélt az alakulat életében nagy szerepet játszó fejlesztésekről, az elért eredményekről és természetesen a Mi-8-as helikopterről is.

Mi-8_könyvbemutató (3)

A Zrínyi Kiadó képviselőjeként dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy előadásában a kiadó néhány izgalmas kiadványa mellett bemutatta az Emlékkönyv: búcsúznak a katonák a Mi-8 helikopterektől című könyvet is. Isaszegi tábornok méltatta a könyv létrejöttének körülményeit, azon tények mellett, hogy a Mi-8-as hosszú évtizedeken keresztül mennyire jelentős helikopter típusa volt a Magyar Honvédségnek.

Mi-8_könyvbemutató (7)

Az előadásokat folytatva, Magó Károly zászlós, a könyv szerkesztője, a könyvbemutató egyik főszervezője elmondta, hogy számára mennyire fontos ez a könyv, viszont nem csak neki, hanem azoknak is, akik a könyv hasábjain viszontláthatnak egy-egy képet, vagy olyan történetet, melyhez személyes kötődésük is van.

Mi-8_könyvbemutató (4)

Magó zászlósnak nagy élménnyel szolgált, hogy a könyv megírása közben találkozhatott azokkal az emberekkel, akikről a történetek szólnak, akik megélték mindazt, ami le van írva. Elmondása szerint a meghívott vendégek között akad olyan is, aki a repteret még nem is látta, vagy harminc éve járt itt utoljára. A szerkesztő kiemelte: a veteránok megszólítása mellett kiemelt feladat volt a fiatalok számára is könnyen olvashatóvá tenni a kiadványt, ezért humoros történetekben is bővelkedik a több mint háromszáz oldalas könyv.

Az MH 86. SZHB hónapokon keresztül kereste és várta azoknak a képeit, illetve történeteit, akiknek emlékei vannak a Mi-8-as típussal kapcsolatban. Végül a könyv létrejöttéhez így több mint hatvanan járultak hozzá.

Mi-8_könyvbemutató (2)

A Mi-8-as az a néha kissé elfeledett gép, amelynek talán nem is tudjuk valójában mekkora szerepe volt a Magyar Honvédségben. A típus örökségét a ma is szolgáló Mi-17-es többcélú helikopter viszi tovább. A 21. század vívmányai közül pedig a H145M típusú forgószárnyasok igyekeznek sokoldalúságukkal és kiemelt képességükkel visszaadni a megörökölt eszmét: a magyar emberek szolgálatát, bárhol, bármilyen helyzetben.

Mi-8_könyvbemutató (5)