Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Boldog századik születésnapot, Lajos bácsi!

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Nagy Gábor |  2022. június 5. 7:39

Ódry Lajos nyugállományú őrnagy évtizedeken keresztül vezényelte a zalaegerszegi katonazenekart. A június 5-én 100. születésnapját ünneplő katonazenésszel kalandos életútjáról beszélgettünk egerszegi otthonában.

Ódry_Lajos (4)

Száz éves, de úgy megy fel a lépcsőn az első emeletre, hogy sok fiatal megirigyelné. Nem is csoda, hiszen minden nap vacsora előtt, ahogy ő mondja „40 perces egészségügyi sétát” tesz, ezzel tartva karban magát. Születésnapját megelőzően két nappal Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere és az MH Kaposvári Helyőrség Zenekar köszöntötte fel. Miután eljátszották Zalaegerszeg Ódry Lajos által komponált indulóját, átadták a karmesteri pálcát az ünnepeltnek, aki meghatódva állt ki a zenekar elé, de ugyanolyan feszes tartással, mint egykoron, levezényelte a Magyar díszindulót.

Ódry_Lajos (10)

Hogyan került kapcsolatba a zenével? Minden egy hegedűvel kezdődött?

Édesapám kántor volt, ő is hegedült. Aztán én is megszerettem, és 16 évesen bevonultam Pécsen, a Magyar Királyi 8. Gyalogezred menetzenekarába, mint zenésznövendék. Ott azonban a vadászkürtöt választottam.

Lajos bácsi négy évet volt Szovjetunióban, hadifogságban. Ez idő alatt tudott a zenével foglalkozni?

Igen, én négy évig, a bátyám öt, az öcsém pedig hat évig volt fogságban a Szovjetunióban. 1943-ban kerültem az erdélyi frontra, ahová pont akkor érkeztek meg az orosz csapatok, akik volgográdi körzetben lévő egyik városba vittek minket hadifogolytáborba. Az volt a szerencsém, hogy egy színházi társulathoz vadászkürtöst kerestek, így a hadifogság alatt is tudtam zenélni. Emellett azonban több más munkát is végeztem, egyebek mellett dolgoztam bányában, mezőgazdasági munkát is vállaltam, de építettem vasutat is.

Ódry_Lajos (13)

Hazaérkezése után, 1947-ben több hónapot a Svábhegyen töltött. Utána hogyan folytatódott a zenei karrierje?

Igen, sajnos nagyon le voltam fogyva, amikor hazaérkeztem, így pár hónapot a Svábhegyen kezeltek. Aztán elvégeztem Budapesten a zeneiskolát, majd 1952-ben Nagykanizsára helyeztek zenekarvezetőnek, ahol öt évet töltöttem. 1957-től Zalaegerszegre jöttem, itt megalapítottam a Zalaegerszegi Helyőrségi Fúvószenekart, amelyet egészen 1977-ig vezettem. A honvédség zenei utánpótlását is biztosítottam azzal, hogy létrehoztuk a városi vasutas fúvós zenekart, majd a kávási tűzoltó, a városi úttörő és a botfai fiúnevelő intézet fúvós zenekarát. Nagyon sok térzenét adtunk, felléptünk városi ünnepségeken és különböző fesztiválokon, 1970-ben pedig a Ki Mit Tud-on is részt vettünk.

Hogyan választotta ki karnagyként a zenészeket?

Zeneiskolában tanítottam és aki ügyes volt, annak azt mondtam: Figyelj Öcsi, szereted a katonaságot? Igen. Erre én: Na, akkor gyere hozzánk zenélni. Így aztán katona lett és folytathatta tovább a tanulmányait is a zeneiskolában. A Zalaegerszegi Helyőrség Zenekar sorkatonákból, tovább szolgálatosokból és hivatásos katonákból állt.

Ódry_Lajos (15)

Nyugdíjba vonulása után hogyan teltek évei? Jól gondolom, hogy ön aktív nyugdíjasnak számít?

Nem maradtam zene nélkül. Zeneiskolában tanítottam és felkérésekre különböző előadásokat tartottam. A zene mellett a másik szenvedélyemnek is hódoltam: egész életemben verseket írtam. Ki is adattam a verseskötetemet. A zene és a vers az, ami életben tart.

Egy korábbi interjúban Lajos bácsi ezt mondta: „a zene felvidít, s elfelejtem a befelé hulló könnyeket.” Nagyon magával ragadó ez a mondat.

Az ember tudja úgy alakítani a belső lelkivilágát, hogy úgy éljen, ahogy írja, ahogy mondja, vagy ahogy csinálja. A vers is hozzátartozik a zenéhez, az is érzésekből és hangokból áll. A betűk mesélnek, a kották muzsikálnak. Az emberek pedig szeretik a jó zenét. Ha a zene szól, akkor az embernek is jó kedve van, elfelejtik a bánatot, a keserűséget és a fájdalmat.

Ódry_Lajos (12)

Számtalanszor feltehették Lajos bácsinak a kérdést: mi a hosszú és boldog élet titka? Leszámítva persze a jó géneket.

A becsületes élet. Szeretni kell az embereket és tisztelni kell egymást. A muzsika is neveli az embereket. Nekünk az volt a feladatunk, hogy az emberek szívébe szóljon az a szöveg, amely benne van a zenében.

És mit üzen a mai kor katonazenészeinek?

Szerezzék meg a dolgozó nép szeretetét a zene iránt, és muzsikáljanak úgy tiszta szívből, ahogy minden magyar ember várja. Mert a muzsika nemcsak bánatot, keserűséget, fájdalmat, hanem némelykor örömöt is okoz. És aki a muzsikát szereti, az rossz ember nem lehet.

Címkékkatonazene