Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ágyúk és rézfúvósok

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2022. június 5. 9:00

Két jeles rendezvénynek is helyszínt adott Tata városa június első hétvégéjén. A Tatai Patara Fesztiválon és az annak részeként megrendezett XIII. Regionális Katonazenekari Fesztiválon – mások mellett – részt vett Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke is.

Tatai_Patara (23)

Idén június 3-5. között immáron tizenhatodik alkalommal rendezték meg – minden értelemben véve – zajos sikerrel a Török kori Történelmi Fesztivált, mely a tatai vár 1597-es ostromát elevenítette fel, a magyarok mellett lengyel, német, román, szerb, szlovák és szlovén hagyományőrzők aktív részvételével.

Tatai_Patara (5)

Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka megnyitó beszédét követően a fesztiválra ellátogatók megismerhették a Magyar Honvédségnél a közelmúltban rendszeresített, új haditechnikai eszközöket, így például a Leopard 2A4HU harckocsit, vagy éppen a Gidrán többcélú moduláris harcjárművet. A Gripen vadászgépek áthúzása és a Mi-24-es harci helikopter felbukkanása mellett az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Huszár Díszalegység lovasbemutatója is színesítette a programot.

Tatai_Patara (65)

A fesztivál fő programpontjaként június 4-én a XIII. Regionális Katonazenekari Fesztivál résztvevői, azaz a Magyar Honvédség négy helyőrségének – Budapest, Kaposvár, Szentendre és természetesen Tata – egyenruhás zenészei kápráztatták el a Kossuth téren nagy számban megjelent nézőket. Zene és koreográfia kettőse nyűgözte le a kicsiket és nagyokat, a hagyományos katonazenétől egészen a jól ismert mozifilmslágereket feldolgozó részletekig terjedő repertoárral.

A katonazenekari fesztivál záró számát Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere vezényelte.