Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A modern technika uralja a felderítést

Idén NATO-szintű ellenőrzés vár az ezredre

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. február 15. 7:17

A katonai felderítés célja évszázadok alatt jottányit sem változott – az eszközök és a módszerek viszont nagyon is. Hajnal István ezredes, a Debrecenben települő MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka szerint az állománynak folyamatosan alkalmazkodnia kell az új módszerekhez.

5

Negyvennégy éven át Eger városa adott otthont a felderítőknek, majd 2007-ben az akkori MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj Debrecenbe helyezte át székhelyét, és immár az MH Bocskai István Lövészdandár részeként, MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljként működött tovább. 2018. január 1-jével a Magyar Honvédség Katonai Egységes Felderítő Rendszer kialakításának részeként a felderítő zászlóalj kivált a lövészdandár állományából és újra önálló szervezeti elemként, MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred néven alakult meg. Az új alakulat fő célja – nomen est omen – az információk gyűjtése; szemben álló ellenfélről, terepről, időjárásról, szándékokról, tervekről; tehát röviden mindenről, ami hozzájárul hazánk biztonságához. A megszerzett információkat a felderítők elemzik, majd továbbítják döntéshozói szintre, megkönnyítendő a parancsnok munkáját. Hajnal István ezredes, parancsnok szerint a felderítés módszertana folyamatosan változik.

„Abszolút mértékben a modern technika irányába tolódik a felderítés szakterülete is. Ma már a legalapvetőbb figyelőeszközökhöz is valamiféle műszaki felkészültség, előképzettség szükséges. Ezért keresünk olyan felderítőjelölteket, akik már valamiféle műszaki előképzettséggel rendelkeznek: ők sokkal hamarabb beletanulnak ebbe a szakmába, mint mások. Egyébként a jó felderítő katonának átlagon felüli fizikai és pszichés képességekkel kell rendelkeznie, tekintve, hogy tevékenységét jobbára gyalogosan, gyakran az ellenség mélységében hajtja végre, ahol többé-kevésbe csak magára számíthat. Szintén elvárás az angol nyelv legalább alapfokú ismerete. Több beosztás is nyelvtudáshoz kötődik” – hangsúlyozza a parancsnok.

2

A tavalyi évre visszapillantva, Hajnal István ezredes kiemelte: a koronavírus-járvány és a Közös Akarat feladat mellett szerencsére jutott idő a megfelelő szintű szakkiképzésre is. A határ mentén teljesített szolgálat – felderítő alakulatként – nyilvánvalóan többi alakulattól eltérően elsősorban szakfeladatokat ró a bornemisszásokra: különböző eszközökkel folyamatosan zajlik az információszerzés.

„Emellett ugyanúgy részt vettünk a járványhelyzet okozta terhek enyhítését célzó folyamatokban, katonáink jelen voltak a kórházakban, az oltópontokon. Ami a szakkiképzést illeti, lezajlottak a tervezett speciális hegyi, vízi és téli kiképzéseink. Kiemelném a Strong Will és a Rejtett Portya szakharcászati gyakorlatainkat. Előbbin három lengyel felderítő szakaszt láttunk vendégül, ők korábban sosem jártak még nálunk., Jó volt látni, hogy milyen szinten vagyunk képesek velük együtt dolgozni. Egyeztetve, megfigyelve egymás harceljárásait, kölcsönösen rengeteget tanultunk” – fogalmazott a parancsnok.

3

A végrehajtó alegységeket tekintve az ezred Csapatfelderítő Századból, Mélységi Felderítő Századból, Pilótanélküli Felderítő Repülő Századból, Elektronikai Hadviselés Századból és Harcászati Hírszerző Századból (HUMINT) tevődik össze. Utóbbi alegység az Amerikai Egyesült Államok és a V4-es országok felderítőivel közösen tavaly részt vett a kétévenként megtartott IANUS 2021 nevű gyakorlaton. Szintén az ezred fontos feladata volt MH Iraki Kiképzést-biztosító Kontingens (MH IKBK), valamint a KFOR-missziós soros váltásának szakfelkészítése. A Balkánra egyébként idén tavasszal indul kilenc hónapos missziós szolgálatra felderítő szakasz, akik majd csak a parancsnokváltáskor térnek majd haza.

„Szeretném megemlíteni, hogy tavaly az Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezettek közül hozzánk vonultak be a legtöbben, és szerencsére jelentős részük benn is szeretne maradni a rendszerben” – emelte ki a parancsnok, aki az elmúlt esztendő teljesítménye miatt különösen büszke katonáira.

8

A tavalyi és az idei évet némiképpen összekapcsolja a NATO-nak felajánlott közepes lövészdandár ISR felderítő zászlóaljának CREVAL-ellenőrzése. A „huszonnégyesek” 2021-ben teljesítették sikerrel a nemzeti szintű ellenőrzést, idén ősszel pedig – a teljes dandárral együtt – NATO-szintű megmérettetésen esnek át. „Minden idei kiképzésünk azt a célt szolgálja, hogy a zászlóalj sikerrel teljesítse a NATO-ellenőrzést. Hazai és külföldi ellenőrök számtalan szempont alapján, gyakorlat keretében vizsgálják, miként vagyunk képesek végrehajtani feladatainkat, és valóban rendelkezünk-e azokkal a képeségekkel, amelyeket felajánlottunk” – nyilatkozta Hajnal István ezredes.

1

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái sok társadalmi rendezvényen is képviseltetik magukat. Bemutatóik iránt nem csupán Debrecenben, hanem az ország más tájain is nagy az érdeklődés. Ez pedig minden bizonnyal fokozódni fog, hiszen az alakulathoz kapcsolódó hír, hogy 2019 után tervezetten idén ismét megrendezik a Szent Márton Nemzetközi Felderítő Versenyt, ahová öt nemzet csapatát várják.

7