Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A múlt és a jövő találkozása a kiberakadémián

Szöveg: MHP Kibervédelmi Szemlélőség | Fotó: a szemlélőség felvételei |  2020. december 10. 14:36

Meglehetősen nagy kontrasztot mutatva a múlt és jövő között, a második világháború egyik ikonikus tárgyi emlékét, egy jó állapotban fennmaradt enigma rejtjelző készüléket láthatunk Szentendrén, a Magyar Honvédség Kiber Képzési Központjában, azaz a kiberakadémián.

kiber_kapott (3)
kiber_kapott (2)

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Kibervédelmi Haderőnemi Szemlélőség munkatársai, a kiberakadémia oktatóival karöltve, egy hosszú ideig elfeledett második világháborús rejtjelző készülék nyomára bukkantak. A vélhetőleg már több évtizede egy raktárban felejtett enigmát - az intézmény oktatóinak áldozatos munkájával - felújították, így ismét az eredeti állapotában tekinhető meg a kiberakadémián.

Az enigma rejtjelző készülék hosszú évekig feltörhetlennek gondolt titkosítási megoldásával a második világháború egyik fontos eszköze volt. Bár lengyel és később angol kutatók - akik között ott volt a modern számítógép egyik atyjának tartott Alan Turing is - már 1940-ben megfejtették az enigma titkát, mégis a készülék és az abban alkalmazott módszerek alapvető módon járultak hozzá a kibernetika egyik markáns területéhez, a kriptográfiához. Az első enigma 1918-as megalkotása óta eltelt több mint száz esztendő, azonban még ma is lenyűgözőek azok a technológiai megoldások, amelyeket az készülékben láthatunk.

A kiberakadémián kiállított eszköz - amely a múlt egyik valóban ikonikus darabja - nagyon jól megfér a kiberbiztonság 21. századi oktatási környezetében, emlékeztetve mindenkit a csúcstechnika és technológia fontosságára, valamint folyamatos jelenlétére a hadviselésben.