Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Nagy Háború Emlékezete filmpremierrel a Bálnában

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: illusztráció |  2023. október 21. 8:50

A Nagy Háború befejezésének 105. évfordulója alkalmából egész napos programsorozattal és nemzetközi filmpremierrel várja az érdeklődőket a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum november 11-én, a Bálna Honvédelmi Központban.

web-fejlec-sabaton_Rajztabla-1

A vereségét elismerő Németország 1918. november 11-én írta alá a franciaországi Compiegne közelében, egy vasúti kocsiban a fegyverszünetet az antanthatalmakkal, ezzel véget ért a négy évig tartó első világháború. A rendezvényen a megemlékezés és a hagyományőrzés egyenlő hangsúlyt kap: a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület csoportjainak bemutatkozása mellett a programot előadások, kerekasztal beszélgetések, eszközbemutató, múzeumpedagógiai foglalkozások és egy nemzetközi filmpremier is színesíti. Mindezzel párhuzamosan a Zrínyi Kiadó tematikus könyvvásárt is tart, így a látogatóknak tovább bővíthetik ismereteiket az első világháborúról. 

Magyarországon egyedül a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében nyílik lehetőség a többszörös platinalemezes svéd Sabaton zenekar „The War To End To All Wars – The Movie” című, az első világháború eseményeit feldolgozó animációs filmjének megtekintésére. A Sabaton 2023. júniusában indította útjára a „History Rocks" elnevezésű példa nélküli globális múzeumi projektjét, amelyhez a magyarországi vetítésnek helyt adó Bálna Honvédelmi Központon kívül olyan jelentős hadtörténeti múzeumok csatlakoztak, mint például a németországi Festung Königstein, az ausztráliai Army Museum of South Australia, a kanadai THEMUSEUM, a brit Royal Armouries vagy a franciaországi Musée de l’Armée. 

Az esemény regisztrációhoz és jegyvásárláshoz kötött – utóbbira november 11-én, a helyszínen van lehetőség!

További információk a programról a Bálna Honvédelmi Központ oldalán találhatók!