Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amikor hallgattak a harangok...

Az alakulatoknal is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról

Szöveg: A Magyar Honvédség alakulatai | Fotó: az alakulatok felvételei |  2023. október 21. 7:48

A Magyar Honvédség alakulatai, katonai szervezetei is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulójáról. Összeállításunkban a megemlékezésekről szóló tudósításokat közöljük. Cikkünk folyamatosan frissül!

MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár

Az ünnepélyes dandársorakozón Mizser Attila honvédelmi alkalmazott rövid történelmi ismertetőjében elmondta, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Dudás Ferenc százados, református tábori lelkész az 1956-os forradalomra emlékező beszédében hangsúlyozta, hogy a résztvevőkben megmutatkozott a haza és a szabadság szeretete és Isten nem csak akkor, hanem ma is megáldja a nemzetünkért bátran helytálló hazafiakat.

Az ünnepség végén Molnár Zsolt ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka szolgálati jeleket és elismeréseket adott át azoknak a katonáknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt időszakban.

Szöveg és képek: Búz Csaba százados

* * *

Veszprém

Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából közös állománygyűlést tartottak a Veszprémben települt katonai szervezetek.

„E nap a terror és az elnyomás elleni hősi küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet” – mutatott rá ünnepi beszédében Bardon Tamás ezredes, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, aki beszédében Albert Camus híressé vált gondolait idézte: „a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a leckét megértse a fülét betömő, a szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia…”

A beszédet követően dr. Hegedűs János ezredes, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság Parancsnoki Iroda, irodavezetője és Bardon Tamás ezredes elismeréseket adtak át. A központi ünnepség keretében Magyarország honvédelmi minisztere által adományozott szolgálati érdemjel bronz fokozatát Téli Annamária főhadnagy és Deák Zoltán törzszászlós vehették át.

A rendezvény folytatásaként a Honvédelmi Minisztérium Oktatási és Ifjúságstratégiai Főosztály gondozásával készült kisfilmet tekintették meg a résztvevők, amely az 1956-os forradalom történéseit és szellemiségét idézte meg archív felvételeken keresztül. Az állománygyűlést a Váci Mihály Irodalmi Színpad „Felkelt a nép" című ünnepi műsora zárta.  

Szöveg és fotó: Szedmák Péter főhadnagy

* * *

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

A budapesti alakulat ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról. A rendezvényen az elmúlt időszakban kiemelkedő munkát végzett katonák és honvédelmi alkalmazottak vehettek át elismeréseket.

Fotó: Bankó József

* * *

Szentendre

A megemlékezés Mecséry János posztumusz altábornagy emléktáblájánál kezdődött. Az 1956-os forradalom kiemelkedő katonai alakját, az esztergomi 7. Gépesített Hadosztály parancsnokát 1958 őszén államellenes szervezkedés vádjával halálra ítélték és kivégezték, majd a rendszerváltás után rehabilitálták. A Görgey laktanyában Mecséry János nevét viselő épület falán lévő emléktáblánál a Szentendrén települt alakulatok képviselői helyeztek el koszorút.

A laktanya színháztermében az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve, dr. Négyesi Lajos ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténelem, Filozófia és Kultúrtörténeti Tanszék egyetemi docense mondott ünnepi beszédet, felidézve a forradalom legfontosabb eseményeit. A négy szentendrei katonai szervezet vezetői elismeréseket és emléktárgyakat adtak át, majd a rendezvény Ress Hajnalka ünnepi énekműsorával zárult.

Szöveg: MH HTP

Fotó: Dévényi Veronika, dr. Hohl Regina

* * *

Székesfehérvár

Helyőrségi szintű ünnepi állománygyűlésen vett részt Székesfehérváron az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából az MH Szárazföldi Parancsnokság, az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred, valamint az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred állománya a Helyőrségi Művelődési Otthonban.

A csapatzászló fogadását követően a Honvédelmi Minisztérium ünnepi kisfilmjét vetítették le, majd Pozderka Zoltán ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság törzsfőnöke beszédében elevenítette fel az ünnep jelentőségét. Az ezredes beszédében kiemelte, 1956 szelleme ma is kötelez, csak magyarként, csak egy nemzetként védhetjük meg szabadságunkat, így lehetünk szabad Magyarország.

Az ünnepségen Balogh Rezső ezredes, az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár dandárparancsnok-helyettese és Veres József ezredes, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred parancsnoka elismeréseket és előléptetéseket adott át.

Szöveg: Gyimóthy Levente

Fotó: Révész Csaba

* * *

MH Egészségügyi Központ

Ünnepi állománygyűléssel emlékeztek meg az 1956-os eseményekről a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ katonái és honvédelmi alkalmazottai. A csapatzászló fogadását, majd a Himnuszt követően az ünnepi állománygyűlésen Tulipán Éva, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa tartott megemlékező beszédet a forradalom történelmi hátteréről, dr. Lakatos Károly községi orvos az 1956-os forradalom hősi halott szerepvállalásáról.

Az emlékező sorok és az ünnepi videó után dr. Vekszler Péter ezredes, parancsnokhelyettes adott át elismeréseket.

A Szózat elhangzása után az ünnepi műsort Simon Andrea színművész, valamint a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred, Budapest Helyőrség Zenekar klarinét kvartettjének tagjai, Héja László törzsőrmester, Juhász Gergely törzsőrmester, Czakó Kata őrmester és Filó Edit önkéntes műveleti tartalékos tartotta meg. Az ünnepi műsor különlegesnek számított, mert a színművésznő és a kvartett ebben a formációban először álltak a nagy közönség elé.

Szöveg és fotó: Tordai Kamilla

* * *

Szolnok

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár a helyőrségben települt katonai szervezetekkel közösen tartotta meg ünnepi állománygyűlését az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából.

A rendezvény személyügyi parancsok és határozatok ismertetésével kezdődött, majd az ünnepi műsor keretében a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum közreműködésével készült rövidfilmet mutatták be a forradalom és szabadságharc eseményeiről.

Az ünnepség színvonalát emelte a Török János Református Oktatási Központ Kinizsi Pál Gimnázium 10. évfolyamos taulóinak műsora, a Tisza Táncegyüttes közös produkciója a Légierő Zenekar Szolnokkal, valamint a Szigligeti Színház kiváló művészének, Molnár Lászlónak előadása.

Szöveg és fotó: MH Kiss József 86. Helikopterdandár

* * *

MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred

Az országgal együtt a honvédség is a magyar történelem egyik legmeghatározóbb pillanatát, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot ünnepli a napokban, emlékszik meg bátor hőseiről, akik a szabadságért és a méltó életért küzdöttek. A szentesi műszaki ezred vezető állománya a Damjanich Laktanya területén elhelyezte a megemlékezés koszorúját az 1956. tiszteletére emelt emlékmű talapzatánál.

A koszorúzást követő ünnepi állománygyűlés kulturális programmal folytatódott, ’56 eseményeinek felidézésével. Varga-Kiss Vivien, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium történelem szakos tanára ünnepi beszédében kiemelte saját történelmünk ismeretének fontosságát: „Tudnunk kell a múlt történéseit, hogy megértsük jelenünket” – mondta. 1956 hőseit soha nem látott összefogás és élni akarás hajtotta előre, melyre az egész világ felfigyelt. Ez a példaértékű kiállás a sza

badság mellett mélyen belevésődött a magyar történelembe, a magyar emberek szívébe, a világ emlékezetébe. Az ünnepi beszédet követően nemzeti ünnepünk alkalmával Csurgó Attila ezredes, ezredparancsnok elismeréseket adott át. A megemlékezést a Szentesi Horváth Mihály Gimnázium 12. D osztályos irodalmi-dráma tagozatos diákjainak színvonalas ünnepi műsora zárta.

Szöveg: Baranyai Erika Piros tartalékos százados

Fotó: Janó Miklós törzsőrmester

* * *

MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepi állománygyűlést az ezred az alakulat Csapatművelődési Otthonában, október 20-án, pénteken. Az eseményen Tóth Tamás őrnagy, a 2. légvédelmi rakétaezred törzsfőnökének ünnepi beszédét követően Kolozsi Tamás alezredes elismeréseket adott át. Az ezred parancsnokhelyettese elsőként Markovits Dávid századosnak és Ivádi Zsolt zászlósnak gratulált, akik huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenységük, valamint szakmai érdemeik elismeréséül, Magyarország honvédelmi minisztere által adományozott „Szolgálati Érdemjel Bronz fokozatát” vehették át.

A rendezvényen több kitüntetett, az MH állományában ténylegesen eltöltött szolgálati ideje, valamint eddig végzett eredményes munkája elismeréséül, 30, 20 és 10 év utáni „Tiszti és Altiszti-Legénységi Szolgálati Jelet” kapott. Az elismerések sorát a Honvéd Vezérkar főnöke által adományozott „Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jel” átadása zárta. Az ezred katonái, október 23-án, a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett ünnepségen is részt vettek, melyen az alakulat képviseletében Csapó László alezredes megbízott parancsnokhelyettes koszorúzott.

Szöveg: Csekei Judit százados

Fotó: Csipes Mihály főtörzsőrmester

* * *

Tata

A Magyar Honvédség Klapka György 1.Páncélosdandár ünnepi sorakozó keretében emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. A rendezvényen elismeréseket adtak át.

Fotók: Vasadi Zoltán István

* * *

KFOR

A koszovói misszióban szolgáló katonák is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójáról. Az ünnepi állománygyűlésen jelen volt Bozsik Béla, Magyarország Koszovóba akkreditált nagykövete, Kiss Róbert ezredes, a KFOR misszió törzsfőnökének műveleti helyettese, Magyar Róbert ezredes, a KFOR Parancsnokság parancsnokhelyettesi iroda vezető szakreferense, valamint Rédei Róbert alezredes, a Novo Selo-i tábor parancsnoka.

,,1956 megmutatta és megtanította a világnak, hogy a magyarok a szabadságért, a nemzeti önállóságért képesek az életüket áldozni. Magyar katonaként emlékezzünk azon bajtársainkra, akik nem féltek fellépni a zsarnokság ellen és megtették azt, amit minden honvéd esküvel fogad: megvédeni Magyarországot, a magyar embereket” - emlékezett Bóka Zsombor hadnagy ünnepi beszédében, majd Székely Attila százados, a kontingens lelkésze beszélt a szabadságharcosok hazaszeretetéről az állománynak.

Hetényi Botond Kolos alezredes, az MH KFOR Kontingens 29. váltásának parancsnoka értékelte és megköszönte az állomány eddigi szolgálatát, példaként emelte ki szabadságharcos hőseink tetteit, kihangsúlyozva azt, hogy a különböző akadályokat csak együtt, közös erővel lehet leküzdeni. A rendezvény végén elismeréseket és tárgyjutalmakat adtak át. A délutáni órákban a kontingens vezetése a lövészszázadok teljes parancsnoki állománya részére taktikai döntéshozatali játékot (Tactical Decision Game) vezetett le, az 1956-os valós harccselekmények újrajátszásával.

Szöveg: Opoczki Bettina főhadnagy

Kép: Ujhelyi Gábor törzsőrmester és a szerző

* * *

Kaposvár

A Táncsics Mihály laktanyában is közös ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójáról a helyőrségben települt katonai szervezetek. A történelmi áttekintést követően Hatvani Szabolcs alezredes, a Magyar Honvédség Lahner György 2. Ellátóezred megbízott parancsnoka, Kovács Gyula György ezredes, a Magyar Honvédség 5. Területvédelmi Ezred parancsnoka és Sálek Máté százados, a Magyar Honvédség II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Műszaki Támogató Zászlóalj, Műszaki Támogató Század, századparancsnoka elismeréseket adtak át. A rendezvény a Honvédelmi Minisztérium Oktatási és Ifjúságstratégiai Főosztály gondozásában készült kisfilm megtekintésével zárult.

Szöveg és fotó: Tihanyi-Obál Mária főhadnagy, MH 5. TVE

* * *

MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred

A Damjanich laktanyában, a területvédelmi ezred nyíregyházi székhelyén megrendezett ünnepségen Fehértói Mihály tartalékos zászlós mondott megemlékező beszédet, amelyben felidézte a forradalom eseményeit és hőseinek példamutató cselekedeteit.

A rendezvényen Román István főispán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke az alakulat öt éves fennállásának évfordulója alkalmából zászlószalagot adományozott az ezrednek és fel is kötötte azt a csapatzászlóra. Beszédében kiemelte, hogy megnyugvás a térség számára, hogy a katonák segítségére minden helyzetben számíthat a lakosság, hiszen az elmúlt években jelen voltak a koronavírus okozta válsághelyzetben az idősotthonok fertőtlenítésénél, felkészülten álltak helyt a kórház támogatói feladatokban, emellett segítették a rendőrök munkáját a déli határon. A főispán köszönetet mondott azért, hogy az ezred katonái névadójukhoz méltón szolgálják a hazájukat.

Vantal Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka beszédében hangsúlyozta a közös összefogás erejét, amelynek fontosságát a katonák nemcsak az elmúlt időszak feladatainak végrehajtása során, hanem a mindennapokban is folyamatosan bizonyítanak. Az ünnepség keretében az ezred parancsnoka elismeréseket és okleveleket adott át a szolgálatteljesítés során kiemelkedő teljesítményt nyújtó katonák részére.

Kép és szöveg: Szidor Viktória hadnagy