Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezérkarfőnöki találkozó Spanyolországban

Szöveg: HVK | Fotó: a szervezet felvételei |  2023. október 20. 22:33

Első alkalommal tanácskoztak külső helyszínen az Európai Unió Katonai Bizottsága vezérkarfőnökei október 17–18. között Sevillában. Hazánkat dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke képviselte, akivel együtt Sándor Tamás vezérőrnagy, katonai képviselő is részt vett az ülésen.

Juan Carlos I támadóhajó fedélzetén
Bilaterális találkozó a francia vezérkari főnökkel_allo másolat_allo_uj

A képességfejlesztési terv felülvizsgálatának helyzete mellett a 2022-ben jóváhagyott Stratégiai iránytűben megfogalmazott uniós gyorstelepítésű kapacitás (Rapid Deployment Capacity – EU RDC) 2025. évi teljes műveleti készenlét eléréséhez szükséges döntések is napirendre kerültek. Az ülésen a katonai vezetők megvitatták az Ukrajnát támogató, rövid, közép és hosszútávó uniós kezdeményezéseket, valamint a Száhel térség misszióinak jövőjét is.

Böröndi vezérezredes kétoldalú találkozó keretében egyeztetett francia kollégájával, Thierry Burkhard vezérezredessel. A megbeszélésen áttekintették Magyarország csádi szerepvállalásának kérdéseit, valamint a Balkán és Ukrajna biztonsági helyzetét.

A vezérkar főnökök az értekezletet követően az EU MILEX gyakorlat bemutató napját tekintették meg a Juan Carlos I támadóhajón, ahol a Honvéd Vezérkar főnöke találkozott a gyakorlaton részt vevő magyar törzstisztekkel, előretolt repülésirányító szakemberekkel és a tűzszerész csoport tagjaival.

Magyar előretolt repülésirányítók megtekintése a Juan Carlos I fedélzetén