Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítőink a győzelemig futottak

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. október 20. 21:08

Hazai sikerekkel végződött a XIII. Szent Márton Nemzetközi Felderítőverseny. A Hajdúhadházon, Debrecenben és Lillafüreden zajló háromnapos esemény során hét közép-európai ország elit alakulatai mérték össze erejüket. Október 19-én ünnepélyes záróceremónia keretében díjazták a helyezetteket.

Amikor a 2000-es évek végén Egerben először megrendezték a Szent Márton Felderítőversenyt, még nem is sejthették, hogy másfél évtizeden belül nemcsak hagyománnyá válik, hanem egyenesen nemzetközivé bővül a különleges viadal. Az idei kiírásban osztrák, cseh, szlovák, lengyel, román és horvát csapatok mérték össze erejüket. Kedden a hajdúhadházi lőtéren kezdődött a küzdelem, szerdán pedig Lillafüreden adhattak számot a résztvevők elméleti tudásukról és fizikai állóképességükről. Utóbbira kiváltképp szükségük volt, hiszen a több mint 40 kilométeres, 1600 méter szintkülönbségű erdei terepverseny során többek közt sziklafalról ereszkedést és vízi átkelést kellett végrehajtaniuk; a nap vége felé közeledve pedig 2,5 tonnás autót toltak fel a Bükkben.

Az embert próbáló feladatsor teljesítését követően csütörtök reggel jó hangulatban került sor az utolsó, debreceni megmérettetésre. A tabellán egymást követő alakulatokat párokba sorolták és 6 x1000 méteres fegyveres váltóversenyen döntötték el a verseny pontos sorrendjét.

Szent_Marton_Nemzetkozi_Felderito_verseny_zaras_20231019_01 copy

Izgalomra azért is volt okuk a pályára lépőknek, mert a futás előtt négy csapat állt azonos pontszámmal, holtversenyben az élen. A nemzetközi viadalt végül az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred alakulata nyerte. A mieinknek a kiélezett finálé utolsó méterein sikerült győzedelmeskedni. A tizenkét induló gárda közül az egyik szlovák alakulat ért be másodikként, míg a csehek örülhettek a bronzéremnek.

Kreácsik Ákos alezredes, a MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred parancsnokának elmondása szerint jó hangulatban és végig a fair play jegyében zajlott a vetélkedés. Az alezredes megerősítette, hogy jövőre folytatni kívánják a versenyt.

A debreceni Kossuth laktanya sportcsarnokában megtartott díjátadó ünnepségen Hajnal István ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese is részt vett.

Kapcsolódó cikkek