Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erdei küzdelem hideggel, vízzel, sziklával

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Kormány Gábor |  2023. október 19. 7:22

Káprázatos erdei tájon, de embert próbáló időjárásban folytatódott október 18-án, szerdán reggel a Szent Márton Nemzetközi Felderítőverseny. A hét közép-európai ország között zajló esemény legizgalmasabb felvonásához érkezett: a lillafüredi kalandpályáról induló program részét képezte többek között késdobás, gépjárműtolás és sziklafalról ereszkedés.

KG_20231018_lillafured_felderito_008

Barátságos hangulatban vette kezdetét október 17-én, Hajdúhadházon a tizenharmadik Szent Márton verseny, ami második alkalommal a régió válogatott felderítő alakulatait is vendégül látja. Idén három szlovák, két-két lengyel, cseh és magyar, valamint egy osztrák, román és horvát csapat képviselteti magát a háromnapos rendezvényen.

Október 18-án, Lillafüreden az elsőnapi hajdúhadházi lövészet eredménye alapján vághattak neki a csapatok az akadályoknak. De nem pusztán a szervezők állította kihívásokkal szembesültek a versenyzők, hideg októberi időjárás nehezítette a körülményeket, fagypont közeli hőmérsékleten kellett végrehajtaniuk a különböző számokat. Ha nem is egyszerű, de látványos és kreatív megoldásokat kívánó feladatok várták a feleket, akik egyébként teljes, 15 kg-os felszereléssel és fegyverrel teljesítették a tizenöt állomásból álló, jelentős szintkülönbségű pályát.

KG_20231018_lillafured_felderito_006

A szervezők elektronikus rendszer segítségével követték a csapatokat, akik kizárólag a feladatok teljeskörű megoldásával léphettek tovább az egyik pontról a következőre. A helytelenül megoldott feladványokért büntetőfutást és extra súllyal végrehajtott különfeladatot szabtak ki. Végül a digitális mérésnek köszönhetően a tiszta versenyidő alapján tudták rangsorolni a csapatok mai teljesítményét.

A tizenkét alakulat először a Bükkben tett két 20 km-es kört, aztán szennyezett terepszakaszon kellett átkelniük. Az előző napi gyakorlást követően ezúttal éles helyzetben végeztek késdobást tíz méterre kihelyezett célpontokra, majd a memóriateszt keretében angol nyelvű papíron rögzített adatokat kellett továbbítaniuk a soron következő állomásra.

KG_20231018_lillafured_felderito_003

A verseny talán legnehezebb pontja a sziklafalról ereszkedés volt, de a szükségeszközökkel végrehajtott vízi átkelés és a több mint 2,5 tonnás gépjármű tolása is alaposan próbára tette a résztvevők állóképességét. A feladatok között szerepelt továbbá a sebesültszállítás és a gránáthajítás.

A szomszédos országok felderítő alakulatai közti párbeszédet és tapasztalatcserét elősegítő esemény záróakkordjaként kerül sor október 19-én a helyosztó váltóversenyre. Hajdúhadházon ünnepélyes ceremónia keretében folyik majd az eredményhirdetés, amin az is kiderül, hogyan végeztek a magyar csapatok. A szervező gárdát irányító Basa-Tamás László főhadnagy elmondása szerint legalább dobogós helyezést várnak maguktól.

Kapcsolódó cikkek