Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi össztűz alá került a hajdúhadházi lőtér

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Kertész László |  2023. október 18. 13:24

„Késdobás, ereszkedés sziklafalról, vízi átkelés, gépjárműtolás, sebesültszállítás, szennyezett terepszakasz leküzdése, memóriatesztek és meglepetésfeladatok” – sorolta az idei Szent Márton Nemzetközi Felderítőverseny számait Kreácsik Ákos alezredes, a MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred parancsnoka. Az említett feladatok várják a háromnapos esemény résztvevőit, amin hét közép-európai ország katonai alakulata, köztük két magyar egység vetélkedik egymással.

Több mint tízéves múltra tekint vissza az eredetileg Egerben megálmodott felderítőverseny, ami immár nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát: 2023-ban három szlovák, két-két lengyel, cseh és magyar, valamint egy osztrák, román és horvát csapat méri össze erejét. Ennek megfelelően bőven akad lehetőség az ismerkedésre, sőt az esemény kimondott célja a felderítő alakulatok közötti kapcsolat szorosabbra fűzése, árulta el Kreácsik Ákos alezredes. A három nap során – a tapasztalat- és információcsere mellett – felmérik a résztvevők szakmai tudását és állóképességét.

A reggeli megnyitó után Hajdúhadházon vette kezdetét az első megmérettetés, ami alapján a másnapi számok indulási sorrendje kialakul majd. Nyitányként száz méterre kihelyezett félalakos céltáblára lőttek a versenyzők fekvő, térdelő és álló testhelyzetből. A feladatot nehezítendő, összesen három perc állt rendelkezésre a tíz leadott lövésre, vagyis dinamikus és látványos párharc zajlott.

Szent Márton Nemzetközi Felderítőverseny KLAC4447

Lehetőség nyílt a következő napi, meglehetősen színes programra való felkészülésre is. A szervezők a továbbiakban elektronikus rendszerben követik a tizenkét csapat teljesítményét, a rosszul végrehajtott próbák pedig büntetőfutást vagy extra súllyal végrehajtott külön feladatot vonnak maguk után.

A szervező magyar csapat képviseletében Basa-Tamás László főhadnagy, a mélységi felderítő század második szakaszparancsnoka elmondta, hogy az esemény elsődleges célja a nemzetközi kapcsolatteremtés, ugyanakkor mindenkit hajt a versenyszellem. „Dobogós hely az elvárás tőlünk, aminek igyekszünk megfelelni, természetesen a fair play jegyében” – szögezte le.

Szent Márton Nemzetközi Felderítőverseny KLAC4151

A résztvevők a felderítőezred csapatából érkeznek, akiket az éves fizikai eredmények, elsősorban a futás, a fizikai terhelhetőség és a lövészkészség alapján választották ki. A főhadnagy vezette alakulat nagyjából egy hónapos felkészülésen vett részt, aminek keretében heti két alkalommal futottak sík és erdei terepen 15–20 km-es távot.

Szerdán a lillafüredi kalandparkban kialakított tereppályán folytatódik a program. Az első két nap összesített számai alapján kerül sorra csütörtökön a helyosztó váltóverseny, amit az ünnepélyes záróceremónia és eredményhirdetés követ majd.