Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelem és világűr

Megalakult az XR (kiterjesztett valóság) koalíció

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2023. október 18. 10:10

„A kiterjesztett valóság (extended reality – XR) olyan technológia, ami szerintem nem csak a védelmi ipart, de sok más iparágat is gyökeresen változat majd meg a közeljövőben. A szakterület robbanásszerű fejlődés előtt áll” – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa, a háromnapos Infotér konferencia nulladik napján, október 17-én Balatonfüreden.

„Védelem és világűr” – ez volt a fő témája a tizennegyedik alkalommal megrendezett Infotér konferencia nulladik napjának, amelynek végén megalakult a kiterjesztett valóság koalíció.

„Az úgynevezett kettős hasznosítású technológiák kifejlesztését segítő Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) felvállalta a koalíció létrehozását és nagy örömömre szolgál, hogy hivatalosan bejelenthetem a megalakulást. Ez a koalíció lefedi a kiterjesztett valóság alkalmazásának összes területét” – hangsúlyozta a dandártábornok, hozzátéve, hogy ez a technológia három éven belül nem csak a védelmi ipart, de sok más iparágat is gyökeresen megváltoztat majd.

A konferencia egyik témakörére reflektálva a miniszteri biztos honlapunknak elmondta: szerinte a jövő digitális katonájának mind a fegyverzete, mind a felszerelése jóval modernebb lesz a jelenleginél.

DSC_0057

„Elsősorban az energiaellátási rendszerekre és az infokommunikációs eszközökre fogunk fókuszálni, mert ezek segítik a katonát a döntéshozatalban. Ugyanakkor figyelnünk kell arra, hogy a katona alapfeladata továbbra is a harctevékenység végrehajtása lesz, tehát a plusz információtömeg megfelelő felhasználásának módját az oktatásba és a kiképzésbe is be kell építenünk” – húzta alá a dandártábornok. A konferencia hozadékával kapcsolatban általánosságban úgy fogalmazott: nagyon sok hasonló összejövetelre van szükség, ahol a „nagyipari szereplők, a kisebb szolgáltatók, az akadémiai és a védelmi szektor szereplői találkozhatnak egymással és az informális beszélgetések megalapozhatják a későbbi együttműködést.”

„A konferencia mai napjának fő témáját tekintve a védelem és a világűr is szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A NATO 2019-ben műveleti területté nyilvánította az űrt, hazánk pedig 2021 óta rendelkezik űrstratégiával. Ez megint egy úgynevezett kettős hasznosítású technológia, mert egyrészt védelmi szempontból nyomon kell követni az űripar fejlődését, másrészt a kommunikáció és a Föld megfigyelése, a felderítési adatok gyűjtése terén kiemelt szerepe van az űrnek” – húzta alá Porkoláb Imre.

DSC_0089

Kovács Gergely, az XR koalíció elnöke elmondta: közel kétéves összehangolt munka előzte meg azt, hogy a mai napon a koalíció megalakulhatott. Kiemelte, hogy azért is volt szükség erre, mert gyakran azt tapasztalták: a szakterületen dolgozó cégek egymással párhuzamosan ugyanazt a technológiát fejlesztették ki, ami bár megsüvegelendő, de nem túl praktikus. Hozzátette: a koalíció segít kihasználni a különböző szinergiákat.

A konferencián Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára előadásában rávilágított többek között arra, hogy az orosz–ukrán háború szakmai tanulságai alapvetően írják át a védelmi ipar lehetséges fejlesztési irányait. Hozzátette: olyan hadsereget kell építeni, amely megfelelő elrettentő erővel bír.

 

DSC_0136

Dr. Klacsmann Dávid, a Honvédelmi Minisztérium védelmi iparért és védelmi beszerzésekért felelős helyettes államtitkára ismertette a hallgatósággal, hogy a 2014-ben Krím-félszigeten történtek hazánkban és a NATO szövetséges tagállamokban is gyökeresen változtatták meg a védelmi beszerzésekre és innovációra fordított költségvetés mértékét. Elhangzott: a romló biztonsági környezet miatt a modern haditechnika megléte ma már alapvető fontosságú.

A konferencián előadást tartott többek között dr. Ferenc Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa; dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára; valamint a Honvédelmi Minisztérium védelmi fejlesztésekkel foglalkozó cégeinek képviselő is.