Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonának lelke, méltósága és hite van

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. október 19. 8:41

A reformáció napja, illetve az idén 100 éves protestáns tábori püspökség évfordulójának alkalmából tartottak hálaadó istentiszteletet október 18-án, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika téri Szent László Kápolnájában.

Az immár évszázados múlttal büszkélkedő Protestáns Tábori Püspökség által szervezett Reformáció emlékünnepén celebrált istentiszteleten Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök a kegyelem jelentésének és gyakorlásának fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy Isten kegyelme mindenhol jelen van, és ennek a kegyelemnek köszönhető, hogy a magyarság, Magyarország megmaradt itt, a Kárpát-medencében.

„Az Istenbe vetett szilárd hittel maradt meg a magyar annak, aki ma is” – mondta. A hazai reformáció történetének felidézésén túl szólt arról is, hogy napjainkban egy új világrend van kialakulóban, amely számtalan bizonytalanságot okoz. Éppen ezért rendkívül fontos ráébredni, meglátni, hogy Isten biztos pont az életükben.

2023.10.18_istentisztelet_ludovika 13

Kegyelemből van üdvösségünk hit által és ez nem tőletek van, Isten ajándéka ez – mondta Pál apostolt idézve. Hozzátette, hogy a kegyelem szó jelentése pedig a büntetést elengedni, felmenteni a bűn alól. „Istennek az volt a célja, hogy a bűnbe hajló társadalmat visszaterelje arra az útra, amit az Úr kijelölt számunkra.” Jézus Krisztus kereszthalálával és szolgálatával az emberiség bűnös létét váltotta meg. Isten kegyelmének köszönhetően élhet a ma embere is – mutatott rá Jákob János dandártábornok.

Végezetül hangsúlyozta, hogy „ma, amikor elcsendesedve a reformáció emlékünnepén itt vagyunk, azért vagyunk együtt, mert kimondhatatlan hála van a szívünkben, Isten könyörülő, máig megtartó, katonákra is érvényes, megőrző és megmentő üdvösséget kínáló kegyelméért. Kívánom, hogy az Isten ajándékozza meg mindennapjainkban ezt a hitet, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség teljes személyi állományának és minden jelenlévőnek! Ámen. Adja Isten, hogy így legyen!”

2023.10.18_istentisztelet_ludovika 23

Kun Szabó István vezérőrnagy köszöntve az idén százéves Protestáns Tábori Püspökséget köszönetet mondott azért a szolgálatért, amit a tábori lelkészek immáron több, mint egy évszázada tesznek meg a katonákért, a katonákkal együtt élve, szolgálva. Hozzátette: „a tábori lelkészek azok, akik Pál apostol példája szerint, felruházzák a katonákat a gonosznak ellenálló fegyverzettel, rájuk adják a hit pajzsát, az igazság mellvasát, az üdvösség sisakját, a békesség saruját és a lélek kardját. Oltalmat kínálnak a nehézségek és a veszteségek közepette. Jelenlétük támasz, ami az Isten vigasztaló erejét közvetíti.”

2023.10.18_istentisztelet_ludovika 24

Dr. Czermann János helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy bár a püspökséget száz éve alapították, a protestáns tábori lelkészek szolgálata messzebbre nyúlik vissza. Felidézte, hogy már a az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején is ott voltak a katonák mellett, erősítve, bátorítva, szolgálva őket.

„Száz éve immár, hogy a Protestáns Tábori Püspökség lelkészei, katonáink pásztorai is. Munkájuk nélkülözhetetlen, rámutat arra, hogy a katonának lelke, méltósága és hite van, meg kell becsülnünk, törődnünk kell vele” – mondta, hozzáfűzve, hogy katonáink szolgálatukkal sorsukat, életüket rendelik alá egy magasabb cél érdekében. „Miközben áldozatot vállalnak a hazáért, érezniük kell, hogy ebben a szolgálatvállalásban, ebben az áldozatvállalásban nincsenek egyedül, velük vagyunk, velük vannak a tábori lelkészek is, akik Isten igéjét, irgalmát, annak vigaszát és támogatását viszik el a katona életébe” – szögezte le.

2023.10.18_istentisztelet_ludovika 16

A hálaadó istentiszteleten – mások mellett – jelen volt Barthel-Ruzsa Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat működéséért felelős államtitkára; Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese; Bozó Tibor altábornagy, a Honvédelmi Sportszövetség elnöki tanácsadója; Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök; illetve Balog Zoltán, a Magyar Református Egyház püspöke és dr. Lackner Pál, a Magyar Evangélikus Egyház püspöki tanácsának titkára is.

A rendezvényen bemutatták „Az Evangélium a katonák között – 100 éves a Protestáns Tábori Püspökség” című tanulmánykötetet, ami nem csak emléket állít, de részletgazdagon be is mutatja a püspökség elmúlt egy évszázadát.