Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazaérkezett a KFOR 28. váltása

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde |  2023. október 20. 19:04

„Ez a félév bemutatta újra, hogy a katonák szolgálata állandó készenlétet, odafigyelést és csapatmunkát követel meg” – jelentette ki dr. Böröndi Gábor vezérezredes a Koszovóból hazatért MH KFOR Kontingens 28. váltásának visszafogadó ünnepségén október 20-án, Hódmezővásárhelyen.

A Honvéd Vezérkar főnöke beszédében úgy fogalmazott: „Önök megtestesítik mindazt, ami bárki fejében felötlik, amikor a hősies helytállásról hall. Kiemelkedő kötelességtudat, a maximumból nem engedve végrehajtották a feladatot.” Kiemelte, hogy a most felsorakozott katonák és családtagjaik az elmúlt fél évben átélték a katonai életből adódó legnagyobb magasságokat, de a mélységeket is. A békefenntartók májusban történt éles bevetése kapcsán – amely során összesen huszonhat magyar katona sebesült meg szolgálatteljesítés közben – leszögezte, hogy a váltás tagjai felemelt fejjel büszkén, csapatként indultak neki az útnak. Majd a biztonsági helyzet romlásakor egy igen feszült és törékeny környezetben, huzamos időn át magasabb készenlétben kellett a szolgálatot ellátniuk. „Az önök személyében itt olyan katonák sorakoztak fel, akik közül jelentős létszámban valós összecsapásokban vettek részt könnyű, súlyos, illetve életük végéig maradandó sérülésekkel” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes.

TUN_0948 másolat

Gyimóthy Kartal Énok hadnagy és Lakatos Soma őrvezető május 29-én a Zvecan településen történt tömegkezelési feladat során olyan súlyos sebesüléseket szenvedtek el, amelynek következtében lábamputációra kényszerültek. Bár egészségügyi kezelésük még tart, mindketten fontosnak tartották, hogy bajtársaikkal együtt fejezzék be hivatalosan is féléves kiküldetésüket. A Honvéd Vezérkar főnöke aláhúzta: „mindkettőjük azt tervezi, hogy felépülésük után visszatér, és továbbra is a Magyar Honvédség kötelékében szolgál tovább. Ez számunkra kötelezettség, megtiszteltetés. Ma nem ismerek nálunk erősebb katonát a mai Magyar Honvédségben”.

Beszédében kitért arra is, hogy nagyon kemény időszak volt az elmúlt félév a Magyar Honvédség, a kontingens és a családtagok életében. „Nagyon köszönöm a családoknak azt a támogatást és biztos hátteret, amellyel lehetővé tették szeretteik számára, hogy az előttük álló feladatokra tudjanak koncentrálni. Ez a csapat maradjon ilyen összetartó, professzionális. Nagy feladatok várnak önökre” – mondta, rámutatva arra, hogy a most hazatérő katonák többsége a Lynx páncélozott harcjárműveket is alkalmazó első gránátos zászlóalj tagjai lesznek. „Önök kapják a legújabb technikát, önöké lesz a legnagyobb felelősség, hogy a Magyar Honvédség szárazföldi erőinek ökleként szolgálják hazánk biztonságát” – mondta.

TUN_0969

Beszédében azt is kijelentette, hogy hazánk számára továbbra is kulcsfontosságú, hogy határainktól délre is béke legyen, ezért a Magyar Honvédség a jövőben is elkötelezett lesz Magyarország és Európa biztonságának megőrzésében és fenntartásában.

A visszafogadó ünnepség alkalmával a szolgálatteljesítés közben megsebesült katonák Sebesülésért Emlékérmet, egy fő Szolgálatért Érdemjel ezüst fokozatát, ketten a Kardokkal Ékesített Szolgálati Érdemjel ezüst fokozatát, százhetvenen pedig Első Tűzharcért Szolgálati Jel kitüntetést vettek át dr. Böröndi Gábor vezérezredestől, Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ parancsnokától és Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokától.