Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Nagy Háború halottaira emlékeztek Pécsett

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy | Fotó: Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár |  2020. november 13. 16:32

Az első világháború befejezésének 102. évfordulója alkalmából – a járványügyi előírások betartása mellett - az elesett hősökre emlékezett a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Pécsi Ifjúsági Tagozata, valamint a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület. A pécsi köztemető első világháborús parcellájában, tizennégy nemzet, közel 1800 katonája nyugszik.

Megemlékezés-Pécs (1)

Magyarország honvédelmi miniszterének nevében Kocsi László ezredes, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály, Társadalmi Kapcsolatok Osztály osztályvezetője köszöntötte az emlékezőket. Ünnepi beszédében az ezredes úgy fogalmazott: az áldozatok közül több mint 1700-an leltek végső nyugalomra Pécsett, a város gondoskodó tisztelete jeleként kialakított díszes parcellában.

„Számos nemzet hős fiai ők, akiket a kórházvonat vitt oda, vagy hadifogolyként őrizték őket. Életük fonala pedig szintén Baranya megyében szakadt meg. A halott katona nem ellenség – tartja a sokat hangoztatott és az élőkre is üzenetértékkel ható gondolat. Nem ellenségek és nem ismeretlenek már többé egymásnak, hiszen szomszédjai és bajtársai lettek egymásnak” - hangsúlyozta Kocsi László ezredes, hozzátéve: elismerésre méltó, ahogy Pécs városa akkor és azóta is gondoskodik róluk. „Bár családjuktól örökre el lettek szakítva, ez a föld és ez a város befogadta őket, itt új közösségre leltek. A sírhantok szép példái annak, hogy jelenünk új világa fontosnak tartja a határon is átnyúló kegyeletet, hiszen - a temető 1991-es kialakításában és az ott nyugvó hőseink exhumálásában -  a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség kezdeményező és aktív szerepet töltött be” - tette hozzá az osztályvezető.

Megemlékezés-Pécs (2)

Az emlékműnél koszorút helyezett el a Baranya Megyei közgyűlés elnöke, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnökségi tagja és a HOHE Baranya Megyei Területi Szervezet tiszteletbeli elnöke. A katonai hagyományőrzőket biztosító Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár nevében Babák László ezredes koszorúzott. Az emlékezés virágaival rótták le tiszteletüket az orosz, a német, a horvát diplomáciai testületek képviselői, valamint az Osztrák Fekete Kereszt szervezet tagja.

Megemlékezés-Pécs (3)