Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Belgrádban

Szöveg: Veres Attila őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. július 24. 9:46

A nándorfehérvári csata 567. évfordulója alkalmából a Magyar Nagykövetség és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) belgrádi városi szervezetének szervezésében megemlékezést tartottak Belgrádban, július 21-én. A megemlékezés során Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete, Veres Attila őrnagy attaséhelyettes, valamint a meghívottak koszorút helyeztek el a belgrádi várban lévő emlékműnél és a Zimonyban lévő Hunyadi János szobornál.

Nandorfehervar_Magyar Nagykovetseg

A várban lévő koszorúzáson a magyar nagykövetség tagjai mellett részt vett a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi képviselői, Miomir Djordjevic munkaügyi, foglalkoztatási, veteránügyi és szociális államtitkár, valamint Belgrád városának képviselői, illetve magyar katonai hagyományőrző szervezetek és vitézi rendek tagjai.

Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete a Kalemegdanon elmondott beszédében kiemelte a magyar és más nemzetiségű keresztény sereg elszántságát, amely annak érdekében küzdött, hogy megőrizhesse a magyarságát, szerbségét, kereszténységét, kultúráját, lényegében az identitását. Ez a mai magyarokat és szerbeket is arra ösztönzi, hogy összefogva tegyenek azért, hogy identitásuk, nyelvük, kultúrájuk, jószomszédi viszonyuk és mindenekelőtt az itt élő magyar – hasonlóképpen a Magyarországon élő szerb – közösség megmaradjon.

Zimony_nagykovet
Zimony_Selakovic

A Zimonyban lévő Hunyadi szobornál megtartott ünnepség jelképesen déli 12 órakor, harangszóval kezdődött. Ezt követően a meghívottak elhelyezték a megemlékezés virágait, majd beszédet mondott Nikola Selaković munkaügyi, foglalkoztatási, veteránügyi és szociális miniszter, valamint Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete is. A miniszter párhuzamot állított a két nép közös történelme vonatkozásában, aminek voltak ugyan sötétebb időszakai is, mégis több alkalommal bizonyították barátságukat és összefogásukat. Selaković rámutatott: ahogy több mint ötszáz évvel ezelőtt Belgrádban szerbek és magyarok közösen védték a keresztény Európát, most is ez a térség, Szerbia lehet az Európai Unió védőbástyája, vagyis, ha Belgrád ismét az egyesült Európa részévé válik, azzal Európa is biztonságosabb lesz.

Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a nándorfehérvári csata és Hunyadi János személye éppen a két nép barátságának a szimbóluma, a megemlékezés pedig jó alapul szolgál a közös jövő, a két nép közötti barátság ápolására.

1456. július 4–22. között a keresztények várvédők (magyarok és szerbek) Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán nagy túlerőben levő, ostromló seregével szemben. A várvédők megsegítésére érkező Hunyadi János és Kapisztrán János keresztes seregei július 22-én, a vár melletti csatában győzelmet arattak az oszmán birodalom hadai ellen. A győzelmet követően az oszmán sereg elmenekült a Duna-parti vár alól, ezzel Magyarország és Európa több évtizedre elhárította a török terjeszkedés veszélyét. Hunyadiék diadalára azóta a III. Callixtus pápa által elrendelt déli harangszó emlékezteti a keresztény világot.