Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helytállni válságövezetben is

Szöveg: MH BTKK | Fotó: a központ felvételei |  2023. július 24. 11:25

Immár ötödik alkalommal vettek részt az Üldözött Keresztényeket Segítő Programokért Felelős Államtitkárság munkatársai Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyamon július 16. és 21. között.

DSC_0012

A szolnoki alakulat 2017-ben hiánypótló és egyedülálló képességre tett szert az úgynevezett HEAT (Hostile Environment Awareness Training) tanfolyam elindításával. A képzés olyan tudásanyagot biztosít, amely segítségével a résztvevők akár a legváratlanabb helyzeteket is hatékonyan tudják felismerni és kezelni a biztonsági szempontból kockázatosnak minősített külföldi helyszíneken.

A felkészítés első napjaiban elsajátították az angol nyelvű rádiós hírváltás szabályait, az improvizált robbanóeszközök, aknák elleni védelmet, valamint a személyi kimentés-kimenekítés alapjait. Megtanulták a térkép és a GPS használatát, valamint felfrissítették az egészségügyi ismereteiket.

A képzés komplex gyakorlati foglalkozással ért véget, amely során a hallgatóknak valósághű szituációkban kellett helytállniuk. Feladataik közé tartozott gépjárműves, illetve gyalogos menetek megszervezése és végrehajtása veszélyes terepszakaszon, valamint át kellett jutniuk legális és illegális ellenőrző ponton is.

A résztvevők begyakorolták, hogy mit kell tenniük, ha egy társuk megsérül, hogyan kell rádión keresztül segítséget kérni, valamint a fiktív válságövezetben tárgyalásokat kellett lebonyolítaniuk a helyi településvezetővel, egyházi elöljáróval, orvossal és a helybéli rendőrség képviselőjével. A hallgatók két csoportban, instruktorok felügyelete mellett végezték feladataikat, akik minden esemény után elemezték és értékelték a végrehajtást.

A tanfolyam az oklevelek átadásával ért véget.

Címkéktanfolyam