Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO beenged egy tartályhajót Bengázi kikötőjébe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 5. 13:41

A líbiai fegyverembargót felügyelő NATO-hadihajók engedélyezték a felkelők által elfoglalt egyik tartályhajónak, hogy betérjen a lázadók fellegvárának tekintett Bengázi kikötőjébe – közölte augusztus 4-én, csütörtökön egy NATO-tisztviselő Brüsszelben.

A helyzetet ismerő források korábban azt közölték, hogy a felkelők Málta partjainál hatalmukba kerítették a líbiai kormány hajózási vállalatának tulajdonában lévő, Cartagena nevű tankert, amely most hamarosan befuthat Bengáziba. Egy magát megnevezni nem kívánó NATO-tisztviselő azt mondta, hogy a líbiai fegyverembargót felügyelő erőik megállították a tartályhajót, majd engedélyezték továbbhaladását, és az hamarosan kiköt Bengáziban.

A Cartagena a líbiai tengeri közlekedési vállalat tulajdonában áll, amelyet Moammer Kadhafi líbiai vezető fia, Hannibál irányít. Ő rajta van az ENSZ tilalmi listáján, amelyen azok szerepelnek, akiknek külföldön lévő vagyonát befagyasztották, és külföldi utazását korlátozták.

A Petroleum Economist című brit lap értesülése szerint a Cartagena mintegy 40 ezer tonna üzemanyaggal haladt eredetileg Tripoli kikötőjébe, de a Földközi-tengeren vesztegelt, miután a NATO májusban elkezdte feltartóztatni a kadhafista erőknek szánt, tengeri útvonalon küldött üzemanyag-szállítmányokat.