Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO-csúcs lázában ég Bukarest

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 26. 8:56

Törölt repülőgép-járatok, megemelt terrorista ellenes készültségi szint, lezárt fővárosi útak… Romániában eddig még soha nem látott biztonsági intézkedésekkel készülnek a Bukarestben április 2-4-e között tartandó NATO-csúcsra.

Naponta 15-20 járatot törölnek a NATO-csúcs idején a bukaresti Otopeni repülőtéren – írta keddi számában a Ziarul Financiar. A román pénzügyi-üzleti napilap értesülései szerint a az április 2. és 4. között tartandó NATO-csúcstalálkozó idején az Otpeni repülőtéren a rendes körülmények között működő napi mintegy 100 repülőjáratból 15-20-at fognak törölni.

A légikikötőt működtető illetékesekre hivatkozva a lap tudni véli, hogy eddig többek között a Delta Air Lines, a Czech Airlines, a Cimber Air és a Sky Europe jelezte, hogy az említett időszakban nem indít bizonyos járatokat.

Arról még nincsenek hírek, hogy hasonló intézkedésekre készülnének az olyan légitársaságok is, mint a Lufthansa, a Malév, a British Airways, a KLM, a SWISS vagy az Alitalia.

Az MTI érdeklődésére a Malév bukaresti irodájában közölték, hogy mindeddig semmiféle hivatalos információ vagy utasítás nem érkezett a budapesti központból bármilyen járat törlésére.

A NATO-csúccsal kapcsolatos intézkedések közé tartozik az is, hogy megemelte a terroristaellenes készültség szintjét kedden Bukarestben az Országos Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) a jövő héten tartandó NATO-csúcstalálkozóra való tekintettel.
A nemzetvédelmi kérdésekben illetékes testület ülésén ezúttal is Traian Basescu államfő elnökölt.

Teodor Melescanu védelmi miniszter és a bukaresti polgármester tájékoztatást adott arról, milyen biztonsági problémákkal kell számolni a nemzetközi szintű eseményre készülve. Az ülésen úgy döntöttek, hogy az eddigi “elővigyázatossági" szintről a “mérsékelt" szintre – azaz a kék színű fokozatról a sárga színű fokozatra – emelik a terroristaellenes készültséget.

Az államfői hivatalnak a CSAT üléséről kedden kiadott közleménye értelmében ez a készültségi szint “különleges intézkedéseket feltételez a román állami intézmények közötti együttműködésben".

A CSAT keddi ülésén elfogadták azt a tervet, amely szerint március 27. és április 5. között a delegációkat szállító autókonvojok útvonalát és a környező utcákat el fogják zárni a forgalom előtt vagy korlátozni fogják a gépkocsik haladását, az e körzetekben parkoló járműveket pedig elszállítják. A hatóságok mindenesetre pontosan megjelölik a szabadon hagyott, illetve a lezárt útvonalakat, megadva a terelő utak irányát is.

CímkéklőtérNATO