Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni robotrepülőgépek

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 26. 10:40

Pakisztán bejelentette, hogy sikeres tesztsorozaton esett át az új, Uqaab elnevezésű pilóta nélküli repülőgép (UAV), ami nagyban hasonlít a helyi nagyvállalat, az Integrated Dynamics, modelljeihez.

Ez a cég 1997 óta gyárt kisebb (227 kg alatti) UAV-ket a kormány és a civil szektor számára. Az Uqaab az amerikai hadsereg RQ-7B Shadow 200 típusú robotrepülőgépeinek tulajdonságait is magában ötvözi.

Általánosságban elmondható, hogy minden katonai alakulatnak van egy darab Shadow robotrepülőgép osztaga, melyben 22 katona egyszerre 3-4 darab UAV-t képes irányítani. A 160 kilogrammos Shadow 200 darabonkénti ára 500000 dollár és repülésenként 5 és fél órát képes a levegőben tartózkodni. Kiegészítő felszerelésként nappali és éjjellátó kamerákkal látták el az UAV-ket, melyek majd 4600 méteres magasságban is képesek repülni. Ez elég ahhoz, hogy megfelelő biztonságban legyenek az ellenséges területeken operáló gépfegyverektől.

Az Integrated Dynamics robotrepülőgépei hasonlóan működnek a Shadow 200-hoz, ami nem a legmodernebb, de mégis egy jól működő és minőségi fegyvernek tekinthető. A pakisztáni vállalatnak sok vásárlója van, többek között az Egyesült Államok is.