Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos harcok Bászrában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 26. 10:46

Országos polgári engedetlenségi kampányt hirdettek kedden Irakban Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok hívei tiltakozásul az ellen, hogy a kormány hadserege támadást intézett Bászrában a Szadrhoz hű síita milícia ellen, és megkezdte a Mahdi Hadserege nevű milícia tagjainak őrizetbe vételét.

Jelenleg tűzszüneti megállapodás van érvényben a kormány fegyveres erői és a Mahdi Hadserege között. Nagyrészt ennek a fegyvernyugvásnak volt köszönhető, hogy az utóbbi hónapokban sokkal kevesebb volt az erőszakcselekmény, mint a korábbi hónapokban, években. A szadristák parlamenti frakcióvezetője a tűzszüneti megállapodás súlyos megsértésének nevezte a kormányhadsereg keddi bászrai és bagdadi akcióit.

A másfél millió lakosú Bászra Irak második legnagyobb városa, egyben az ország “kapuja" a Perzsa-öböl felé vezető vízi úton. Az elmúlt időszakban a síita muzulmán fegyveres bandák egymással versengtek a város ellenőrzéséért, a katonaság pedig most arra vállalkozott, hogy kisöpörje onnan a különféle milíciákat. Rendőrségi források szerint a katonai hadművelet a város al-Tamija negyedében kezdődött, amely a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok vezette, Mahdi Hadserege nevű milícia fellegvárának számított.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök hétfőn Bászrába érkezett, és fogadkozott, hogy a kormány visszaállítja az ellenőrzést a város felett, amelynek térségében található az iraki olajforrások zöme. Az Irakban állomásozó brit hadsereg szóvivője, Tom Holloway szerint a kormányfő kedden is Bászrában tartózkodott, hogy felügyelje a tisztogató hadműveletet. Egyelőre nem érkezett hír arról, hogy a város környékén leállt volna az olajkitermelés.