Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy év után támadta meg a hadsereg a lázadókat

Szöveg: vgo |  2008. március 26. 10:59

A comore-szigeteki hadsereg egyéves huzavona után lázadóktól ismét visszaszerezte Anjouan szigetét. A csapatokat az Afrikai Unió egységei is támogatták – értesült a BBC.

A repülőteret és a sziget legnagyobb városát, Mutsamudut könnyebb harcok árán szerezték vissza; igaz egyes területeken még mindig folyik a csata, ahogyan a lázadók vezetőjét, Mohammed Bacart sem találják még. Õt tavaly újraválasztották a félautonóm sziget első emberévé, azonban a választások szabálytalanok voltak – mind a központi kormányzat, mind az Afrikai Unió lázadóként tekint rá.

A 450 comorei katonát egy 1500 fős AU kontingens támogatja, főként tanzániai és szudáni fegyveresek. A hadműveletek kezdete előtt szórólapokon tájékoztatták a sziget lakosságát a közelgő támadásról.

Az 1975-ben Franciaországtól függetlenedett szigetország immár több, mint 20 – olykor sikeres – puccskísérletet élt meg. Az ország három fő szigete – Grande Comore, Moheli és Anjouan – mintegy 300 kilométerre fekszik Afrika partjaitól, Madagaszkártól északra.

A jelenlegi konfliktus oka a szigeteken kialakult föderális rendszer, melynek keretében felváltva választják a szigetek az elnököt – azonban Bacar, miután távoznia kellene, nem hajlandó átadni helyét.

A Comore-szigetek Afrika egyik legszegényebb országa. Lakossága javarészt muszlim, zömében arab. A szecessziós törekvéseket az Afrikai Unió nem támogatja, félve, precedens értékűek lesznek – mint írtuk, Szudán (darfúri konfliktus) és Tanzánia (zanzibári szecessziós törekvések) küldött főként csapatokat.

Címkéklőtér