Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Béketárgyalások Szomáliában

Szöveg: OrientPress |  2008. március 26. 11:07

A Hawiye-klánnal való megbékélés kulcsfontosságú lehet a béke megteremtésében, hisz ez a klán adja a megszálló etióp hadsereg ellen harcoló fegyveresek jelentős részét.

A Hawiye-klán a szomálik legnagyobb, és talán legjelentősebb klánja, melyhez Szomália lakosságának mintegy negyede tartozik. A 2004-ben – etióp kezdeményezésre és nemzetközi támogatással – létrehozott szomáliai átmeneti kormányban (Transitional National Government – TNG) azonban kevés Hawiye kapott szerepet, így a klán tagjai hamar a kormány (és etióp támogatóik) ellen fordultak, sikerrel: 2006 folyamán ugyanis a jórészt Hawiyékből álló Iszlám Törvényszékek Uniója (UIC) vette át az irányítást az ország nagy részén, a TFG rovására.

A kezdetben mérsékelten iszlamista törvényszékek egyre ellenségesebben viszonyultak a legitim TFG-hez és annak pártfogójához, Etiópiához, így amikor 2006 végén az UIC fegyveres szárnya támadást intézett a Baidoa városában székelő átmeneti kormány ellen, Etiópia háborút indított az iszlamisták elűzésére, és rövid idő alatt le is győzte őket. Az etióp hadsereg megszállta az ország nagy részét és Mogadishut, az UIC vezetői – köztük sok Hawiye – pedig külföldre menekültek.

Az azóta eltelt kicsivel több mint egy évben az etióp hadsereg – és a tehermentesítésükre küldött, ám egyelőre csekély létszámú afrikai békefenntartók – állandó gerillatámadásoknak, merényleteknek és utcai harcoknak vannak kitéve Mogadishuban, és újabban a nagyobb vidéki városokban. Bár az ellenállók korántsem csak a Hawiye-klánból verbuválódnak, a leghírhedtebb gerillacsoport, a radikális al-Shabab harcosai túlnyomórészt a Mogadishuban honos Hawiyékből állnak. Ha tehát ezzel a klánnal sikerülne a TFG új miniszterelnökének, Hassan Husseinnek megegyeznie, Szomália nagy lépést tenne a béke felé.