Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO folytatja éjszakai rajtaütéseit Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 20. 8:27

Hamid Karzai afgán elnök tiltakozása ellenére az országban állomásozó NATO-erők folytatják a feltételezett lázadók elfogását vagy megölését célzó éjszakai rajtaütéseiket – közölte december 19-én, hétfőn az észak-atlanti szervezet. Újabban már az afgán különleges erők is részt vesznek majdnem minden éjszakai rajtaütésben – hangsúlyozta Carsten Jacobson dandártábornok, szóvivő.

A NATO éjszakai rajtaütései heves nézeteltérések forrásaivá váltak, az afgán politikusok szerint a külföldi erők ezekkel az akciókkal beleavatkoznak az ország belügyeibe, ezért követelik, hogy az őrizetbe vétellel járó műveleteket az afgánok végezhessék. Karzai meg akarja tiltani, hogy külföldi katonák belépjenek civilek otthonába, mondván, hogy a lakosok nem érezhetik magukat biztonságban, ha fegyveres katonák beronthatnak a házukba az éjszaka közepén.

Jacobson tábornok azzal érvelt ez ellen, hogy az éjszakai rajtaütés a legbiztonságosabb módja a lázadóvezérek elfogásának. Az ezek során életüket vesztő személyek kevesebb mint egy százaléka civil, és a műveletek 85 százalékában egyetlen lövés sem dördül el – mondta.

Karzai vezetésével novemberben tanácskozást tartott a hagyományos nemzeti tanács, a loja dzsirga. Ezen a küldöttek nem követelték, hogy a NATO teljesen állítsa le az éjszakai rajtaütéseket, de kérték, hogy azokat helyezzék az afgán biztonsági erők irányítása és felügyelete alá.

Az Egyesült Államok állítása szerint teljesítették ezt a követelést, ami Jacobson szerint része annak, hogy a külföldi erők fokozatosan átadják az ország feletti ellenőrzést az afgán hadseregnek és a rendőrségnek.

William McRaven tengernagy, az amerikaiak különleges műveleteinek parancsnoka a múlt héten elmondta, hogy az utóbbi egy évben 2800 éjszakai rajtaütést hajtottak végre lázadók ellen.

Egyes elemzők megkérdőjelezik az éjszakai rajtaütések katonai és politikai értékét, azzal érvelve, hogy amikor elfognak vagy lelőnek egy lázadóparancsnokot, akkor a helyére rendszerint egy fiatalabb és agresszívabb harcos kerül, aki kevésbé hajlandó kompromisszumot kötni a kormánnyal.

Az ilyen támadások miatt késett annak a biztonsági szerződésnek az aláírása, amely szerint az Egyesült Államok több ezer katonát állomásoztathat az országban azután is, hogy a legtöbb külföldi erő 2014 után elhagyja az országot.