Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO stratégiai parancsnokságai

Szöveg: Vastagh László |  2010. november 19. 10:12

A NATO átalakítása nem egyszeri esemény, hanem folyamatos fejlesztési folyamat annak biztosítására, hogy a szövetség a katonai „élvonalban” maradjon. Az új vezetési struktúra az egyik legfontosabb eredménynek mondható a szövetség katonai szervezetében a NATO több mint 60 éves történetében.

A Szövetséges Műveleti Parancsnokság (ACO)

A szisztémát úgy alakították, hogy „karcsúbb, hatékonyabb és bevetésre alkalmasabb parancsnoki struktúrát hozzanak létre, mely megfelel azon műveleti követelményeknek, melyek szükségesek a szövetség műveletei teljes

1595910322
körének végrehajtásához".

A rendszer 1999-es elődjéhez hasonlóan két stratégiai parancsnokság köré összpontosul, de abban különbözik, hogy a funkció és nem a földrajzi elhelyezkedés a meghatározó. A NATO összes funkcionalitása mára a Szövetséges Műveleti Parancsnokság (ACO) köré összpontosul. Ennek három szintje van, a Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságán (SHAPE) a belgiumi Monsban települ, és a Szövetséges Erők Európai Főparancsnokának alárendeltségébe tartozik. Az új struktúra szerint a SHAPE elsődleges figyelme a NATO-központ számára biztosított stratégiai tanácsadásra összpontosul, illetve arra, hogy alárendelt szerveinek, azaz az ACO alárendelt szerveinek stratégiai útmutatással szolgáljon. A hadműveleti szintet a Szövetséges Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság (JFC HQ – Joint Force Command Headquarters, Brunssum, Hollandia), az Egyesített Főparancsnokság (JHQ – Joint Headquaters Lisbon, Portugália), illetve a Szövetséges Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság (JFC HQ – Joint Force Command Headquarters, Naples) jelenti.

A Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (ACT)

A második stratégiai parancsnokság, a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (ACT) az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Norfolkban működik, egy olyan helyen, amely nem csak elősegíti az erős transzatlanti kapcsolatok fenntartását, hanem lehetővé teszi az USA Egyesített Erőinek Főparancsnokságával (USJFCOM) való közvetlen összekapcsolódást is.

1595910322
Egy teljesen új – négy fő elemből álló – szervezeti struktúrát dolgoztak ki, hogy az átalakítási parancsnokság támogathassa az átalakítás különböző pilléreit.

A „stratégiai koncepciók, politika és követelmények" elemmel részben az újonnan létrehozott ACT Törzs Elem foglalkozik Európában. A közös koncepció fejlesztése, a második fő ACT elem, a norvégiai Stavangerben működő Egyesített Hadviselési Központra összpontosít, amely kapcsolódik a portugáliai Monsatóban található Egyesített Elemző és Tanulság Levonó Központhoz, valamint a lengyelországi Bydgoszczban felállított Egyesített Haderő Kiképzési Központhoz. A „jövőbeli képességek, kutatás és fejlesztés" elemhez az olaszországi La Spezia-ban működő Tengeralatti Kutatóközpont tartozik, de kapcsolódik más nemzeti és nemzetközi kutató intézetekhez is. Előirányoztak egy NATO tengeri zárlati hadműveleti kiképző központot is Görögországban, amely azt ACT-hez társul.

Az utolsó elem – az „oktatás" – magában foglalja a NATO Védelmi Főiskolát Rómában, Olaszországban, a Oberammergau-i NATO-iskolát Németországban, és a latinai

1595910322
NATO Kommunikációs és Információs Rendszer Iskolát Olaszországban. Ezen elemek mindegyikét integrálták a virginiai Norfolkban levő központi szervezetbe. Azon keresztül egyaránt kapcsolódnak majd azokhoz a NATO ügynökségekhez és szervekhez, valamint azokhoz a különböző nemzeti „kiválósági központokhoz", amelyek részt vesznek a szövetség átalakításának és az USJFCOM-nak a támogatásában.

A vezetési és irányítási módszerek tekintetében, az ISAF volt az első olyan művelet, amely a kezdetektől fogva próbára tette a három rétegű vezetési rendszert, a szövetség új parancsnoki struktúrájába illeszkedő hadászati, hadműveleti és harcászati parancsnokságok összműködését. Ennek értelmében az ISAF kabuli parancsnoksága a Szövetséges Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokságon (JFC – Joint Force Command, Brunssum, Hollandia), mint hadműveleti szintű vezetési ponton keresztül tesz jelentést a SHAPE-nek az ISAF elöljáró hadászati parancsnokságának.

Ez az elrendezés lehetővé teszi, hogy a hadászati irányelveket a SACEUR (Szövetséges Európai Haderők Főparancsnoka) közvetlenül határozza meg az ISAF számára anélkül, hogy gyakorlati, hadműveleti szintű irányítási kérdésekbe bonyolódna, amit a JFC (Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság, Brunssum) old meg. Az ISAF a JFC Brunssum parancsnokság első valós hadművelete, ily módon fontos mérföldkő a hadműveleti parancsnokság fejlődésének folyamatában.

1595910322