Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mit tudhat a titokzatos fegyverkereskedő?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 19. 11:08

Nincsenek katonai titkok az illegális fegyverkereskedelem gyanújával az Egyesült Államoknak kiadott Viktor But birtokában – jelentette ki az orosz elnök főtanácsadója csütörtökön. Elemzők úgy vélik, Butnak lehetnek információi orosz kormányzati tényezőkről, sőt, tudhat az amerikai hírszerzés számára hasznos katonai témákról is.

Szergej Prihogyko egy televíziós nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Oroszországnak “nincs rejtegetnivalója" az amerikai hatóságok előtt ebben az ügyben, és nincsenek olyan katonai vagy más titkai", amelyeket Viktor But átadhatna az amerikaiaknak.

Orosz elemzők úgy vélik, hogy Butnak lehetnek információi orosz kormányzati tényezőkről, akik részt vettek fegyverügyleteiben, sőt tudhat az amerikai hírszerzés számára hasznos katonai témákról is.

“Érdekünkben áll, hogy a vizsgálatot végigvigyék, és ez a bajtárs válaszoljon az amerikai igazságszolgáltatási rendszer minden kérdésére" – jelentette ki Prihogyko Bakuban.

A Thaiföldön 2008-ban letartóztatott, és az Egyesült Államoknak szerdán kiadott Butra legkevesebb 25 év börtön vár, ha bűnösnek nyilvánítják. Az első bírói meghallgatásán ártatlannak vallotta magát.

CímkékKAIAvizsga