Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO szerint jól halad az afganisztáni feladatátadás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 9. 18:37

A tervek szerint halad Afganisztánban az a folyamat, amelynek keretében a NATO-vezette nemzetközi erő fokozatosan átadja az ellenőrzést az afgán hadseregnek – állapította meg Anders Fogh Rasmussen főtitkár a tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján, június 9-én. Megerősítette, hogy júliustól a lakosság egynegyedének otthont adó hét körzetben sor kerül az átadásra, és meggyőződését fejezte ki, hogy 2014 végére a teljes folyamat befejeződik. Hozzátette: az ütemet döntően nem a menetrend, hanem a helyszíni feltételek határozzák meg.

Rasmussen egyúttal megbékélésre szólított fel az országban. A fegyveres lázadó tálibokat sürgette, hogy hagyjanak fel a terror eszközével, és tartsák tiszteletben Afganisztán demokratikus alkotmányát.
„Az Oszama bin Laden elleni sikeres művelet világos üzenetet küldött" – hangoztatta a főtitkár az ülésen. „A szélsőségességnek nincs jövője. Itt az ideje, hogy a tálibok döntsenek: szakítsák meg a kapcsolatot az al-Kaidával és más terrorista hálózatokkal, és mondjanak le az erőszakról."

Mint bejelentette, 1700 lázadó már a megbékélést választotta, csatlakozott az úgynevezett visszailleszkedési folyamathoz.
Ez azért is fontos, mert a lázadás leverésére nincs tisztán katonai megoldás, abban a kormányzásnak, a közbiztonság fenntartásának, a gazdasági fejlődésnek is szerepe van.

Anders Fogh Rasmussen méltatta az afgán csapatok kiképzésének alakulását is, amelyben a nemzetközi erők szintén részt vesznek. Az afgán hadsereg létszáma 290 ezer fő, a növekedés már most elérte az októberre teljesítendő célkitűzés 95 százalékát.
Jelenleg 48 országból összesen 132 ezer főnyi nemzetközi erő vesz részt az afganisztáni biztonsági erő (ISAF) kötelékében. A brüsszeli találkozón a szövetségen kívüli hozzájáruló országok védelmi miniszterei is részt vettek.


 Fotó: www.nato.int