Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Naval Group személyzet nélküli, katonai szállítóhajó programja

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2023. március 28. 20:30

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.

a-sterenn-du-auv--dokkja

A jövő közepes (MUSV - Medium Unmmanned Surface Vehicle) és nagy (LUSV – Large Unmanned Surface Vehicle) személyzet nélküli felszíni hajójának fejlesztési platformjául a Sterenn Du (breton nyelven Fekete Csillag) nevű 17 méter hosszú, 25 tonnás vízkiszorítású, teljes egészében alumíniumból épült katamaránt használják majd, amely eredetileg a DGA (Direction generale de l’armement – a francia kormány védelmi beszerzési és technológiai ügynöksége) ESPADON elnevezésű programjához készült még 2010-ben. Ennek során feladata szonárberendezéssekkel és egyéb szenzorokkal felszerelt aknakereső és mentesítő vízalatti drónok indítása, valamint fogadása volt.

Az új kísérletek szempontjából különösen előnyös, hogy a Sterenn Du rendelkezik ugyan vezetőállással, de már eleve úgy tervezték, hogy képes legyen ember nélkül is üzemelni. A hajón a Naval Group leányvállalata a Sirenha, Brestben végezte el a szükséges javításokat átalakításokat és rendszereinek modernizációját, valamint egy új árbocot is kapott, amelyre a radar, a kommunikációs berendezések, antennái, érzékelő szenzorok, illetve az éjjeli és nappali kamerák kerültek.

A fejlesztés jelenlegi elsődleges célja, hogy a Sterenn Du képes legyen önállóan elhajózni a Földközi-tengerre és vissza, ezzel a későbbiekben egy lényegesen nagyobb, számítógép, illetve ha szükséges, távvezérelt szállítóegység prototípusa legyen. A Naval Group mérnökei tovább kívánják fejleszteni a hajó már eleve meglévő drónhordozó képességeit is.

vazlat-a-jovo-szemelyzet-nelkuli-hajojarol
Címkékhaditechnika