Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hiszek az oktatás erejében”

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Nagy Gábor |  2023. március 28. 19:40

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntötte az Európai Fegyveres Erők Legfelsőbb Parancsnokságán működtetett nemzetközi iskola vezetőit március 28-án, kedden, a budapesti Hadik Hotelben, ahol – többek között – beszélt a Honvéd Kadét Program részleteiről is.

IMG_3813

A SHAPE (Supreme Allied Headquarters Europe) International School vezetői minden NATO tagállamban látogatást tesznek, hogy megismerkedjenek a nemzeti oktatással. Magyarországi tartózkodásuk során ellátogatnak még a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskola és Technikumba, valamint egy kéttannyelvű és egy egyházi fenntartású középiskolába is.

„Hiszek az oktatás erejében. Négy évvel ezelőtt csupán négyszáz kadét és egy iskola tartozott a Magyar Honvédséghez, de mára több, mint hétezer kadétunk van, annak köszönhetően, hogy átalakítottuk a programot. Hiszem, hogy az egyes területek akkor működnek jól, ha megvan az egyenlőség a kormány, a társadalom és a hadsereg között. Ezért most azon dolgozunk, hogy a társadalom és a honvédség közötti kapcsolatot újjáépítsük” – mondta a rendezvényen a Honvéd Vezérkar főnöke.

IMG_3793

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: a társadalom és a hadsereg közötti kapcsolat javítása érdekében a felnőtteknek munkalehetőséget ajánlanak, a 14–18 év közötti fiatalok pedig a Honvéd Kadét Programban tanulhatnak, utóbbi nem csupán a növendékeket hozza közelebb a sereghez, hanem rajtuk keresztül szüleik, nagyszüleik is megismerkednek a katonák mindennapjaival.