Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepélyes körülmények között koszorúzták meg névadójuk síremlékét, az MH 4. Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj képviselői március 3-án, a Győr-Moson-Sopron vármegyei Bakonyszentlászlón.

nevadora_emlekezve_cover

Nyolcvanegy esztendővel ezelőtt hunyt el vitéz báró San Martino del Carsoi Heim Géza magyar királyi vezérőrnagy, az egykori 46-os királyi gyalogezred tisztje.

Rajos István főhadnagy, a 46. Területvédelmi Zászlóalj Kiképző század parancsnoka a vezérőrnagy híres cselekedetének felidézésével kezdte a megemlékezést.

A „vakondháború” eseményei közül is kiemelkedik a San Martinónál 1916. május 8-án történt aknarobbantás esete, amely a szegedi 46-osok századparancsnoka, Heim Géza számára a korszak legmagasabb katonai kitüntetését eredményezte a bárói cím elnyerésével együtt. A küzdelem alatt elöljárói parancs ellenére cselekedett, nem vonult vissza katonáival. A parancsmegtagadás miatt először hadbíróság elé akarták állítani, de később, mikor a vezetők megbizonyosodtak, az akkor még főhadnagy heves küzdelemben véghez vitt sikeres tettéről, megítélték részére a Katonai Mária Terézia rendet és ezzel együtt nemesi rangot is kapott, továbbá századossá léptették elő.

IMG_20230303_101552

A síremlék megkoszorúzása után Rajos István főhadnagy elmondta, hogy Heim Géza szakmai hozzáértése a magyar katonai lelemény, bátorság és hősiesség ékes példája, melynek eszmeiségét a 46. Területvédelmi Zászlóalj őrzi és viszi tovább.

Bakonyszentlászó önkormányzata részéről Molnárné Szűcs Bernadett jegyző asszony megköszönte, hogy a zászlóalj életben tartja a hős katona emlékét. A megemlékezésen jelen voltak a tábornok úr leszármazottai, akik számára sokat jelent az, hogy a 46. Területvédelmi Zászlóalj katonái ápolják az emlékét. A jelen lévő dédunoka Beséné Heim Carmen és ükunoka Bese Ákos a zászlóalj részére ajándékként átadták Heim Géza magyar királyi vezérőrnagy kitüntetéseit.