Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nigériai lázadók tűzszünetet hirdettek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 15. 13:36

Hatvannapos tűzszünetet hirdetett szerda éjféltől az “olajháborút” folytató nigériai lázadószervezet, miután a hatóságok szabadon engedték vezetőjét.

A Mozgalom a Niger-delta Egyenjogúságáért (MEND) elnevezésű lázadószervezet közleményében tudatta, hogy több tényező indokolja döntését, de legfőbbképpen az, hogy a hatóságok hétfőn elengedték Henry Okah lázadóvezért.Okah-t közkegyelemben részesítette Umaru Musa Yar’adua nigériai elnök. A MEND reményét fejezte ki hogy a tűzszüneti időszak megteremti a légkört a termékeny párbeszédhez. A nigériai kormány a múlt hónapban ugyancsak két hónapos tűzszünetet hirdetett.

A 2006-ben megalakult MEND nagyobb helyi részesedést akar kicsikarni a Niger deltavidékén lakóknak az olajbevételekből, mert úgy tartja: a Niger deltavidékén lakók igazságtalanul élnek szegénységben, miközben a kormány és nemzetközi társaságok busás haszonra tesznek szert a helyiek szülőföldje alatt megbúvó ásványkincs kitermeléséből. A MEND ezért támadta a külföldi olajvállalatok helyi létesítményeit, aminek következtében a nigériai olajkitermelés három év alatt a harmadával csökkent.

A lázadók 2006 óta mintegy kétszáz külföldit raboltak el váltságdíj reményében.

Címkékjog