Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nőket is támogatja a magyar kontingens

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 15. 15:23

A hölgyek megbecsülését, munkavállalását segítő programba kapcsolódott be az MH Tartományi Újjáépítési Csoport. Számukra – többek között – varrógépeket adományoztak. Amint Afganisztánban sokhelyütt, úgy Pol-e Khomri térségében is egyre nagyobb igény van arra, hogy a nőket támogassák. A felvilágosultabb családokban már nem ritka, hogy – munkavállalásukkal, ha alkalmanként is – a hölgyek is hozzájárulnak a családfenntartáshoz, könnyebbé téve a családok megélhetését.

Az elmúlt hónapban négy nem kormányzati szerv is felkereste a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportot (PRT), segítséget és támogatást kérve.

Ezek a szervezetek Afganisztánban támogatják a nők foglalkoztatását, feladatuknak tekintik, hogy hasznos, a hétköznapok során a megélhetésüket biztosító szakmát tanítsanak meg számukra. Növelik ezzel a megbecsülésüket, elősegítik az afgán családok anyagi helyzetének javulását.

Tanfolyamokat szerveznek, amelyeken közel kettőszáz afgán nő tanulhatja meg – a népművészeti hagyományok tiszteletben tartása mellett – korszerű eszközökkel a szabás-varrás fortélyait. A résztvevőknek lehetőségük van arra is, hogy az általuk elkészített ruhát már a kurzus ideje alatt eladják. A legkiválóbbak a tanfolyam végén megkapják az általuk használt varrógépet, így otthonukban tovább folytathatják a kitanult mesterséget.

A magyar kontingens többezer dollár értékű támogatása nagy segítség volt a szervezeteknek. Többek között átadtak huszonnégy varrógépet, csaknem egy kilométernyi szövetet, valamint a szabás-varráshoz nélkülözhetetlen kellékeket: tűt, cérnát, ollót. Az egyik szervezet a tradicionális gyöngyszövést oktatja a nőknek, így részükre még gyöngyökkel is kedveskedett a PRT CIMIC-csoportja.

(Szöveg és fotó: PRT-szóvivő)