Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NORDIC-harccsoport oltalmában

Szöveg: Vastagh László |  2010. november 14. 5:01

Az Európai Unió 2010-ig szóló haderő-fejlesztési célkitűzései (Headline Goal 2010) megvalósításának alapján a tagállamok – az uniós gyorsreagáló képességek erősítése érdekében – az Európai Unió Tanácsának döntésétől számított tíz napon belül bevethető harccsoportokat ajánlottak fel az EU számára.

A harccsoportok váltási rendjének megfelelően az Unió globális biztonsága védelmének érdekében 2011. január 1-jétől június 30-ig Észtország, Finnország, Írország, Norvégia és Svédország felajánlott erőiből létrehozott NORDIC zászlóalj-harcsoport veszi át a készenlétet. A mintegy 2200 fős válságkezelési képességet megfelelő felderítési, logisztikai és egyéb kiegészítő szolgáltatások, hatékony parancsnoki és

1595910025
ellenőrző rendszer, valamint a szükséges légi és haditengerészeti kapacitások támogatják.

Az EU-harccsoport koncepció alapján a harccsoportnak képesnek kell lennie az alkalmazásra vonatkozó döntést követően, a Brüsszeltől számított hatezer kilométer sugarú körben, az EU-tagországok határain kívül, békekikényszerítési, evakuálási- és humanitárius műveletek önálló végrehajtására, 30-tól 120 nap időtartamban.
A NORDIC-harccsoport elemei előbb a nemzeti képzés időszakában (júliustól szeptemberig) önállóan, majd többnemzeti keretek között november végéig készülnek a különböző harccsoport manőverek – gyors telepítés, cselekvés, váratlan katasztrófák, válsághelyzetek – végrehajtására.

Amennyiben természeti katasztrófa vagy egyéb előre nem látható esemény jelent veszélyt az EU polgárai számára, a harccsoport megérkezik a katasztrófa sújtotta területre, átveszi az irányítást a közlekedési csomópontok (repülőterek, kikötők) felett és biztosítják az evakuálást.

1595910026
Ha hasonló okok miatt szükséges a humanitárius segítségnyújtás, ugyanakkor civil szervezetek már a helyszínen tartózkodnak és a források sem elegendők a helyzet kezelésére az erőszak és a fosztogatás megelőzése érdekében, a harccsoport átveszi a helyzet ellenőrzését.
Amennyiben a lakosság csoportjai között a feszültség elfajul, a helyzet normalizálása érdekében EU döntésre bevethető a harccsoport. Viszont, ha ugyanez, zavargásokba torkollik, a harccsoportnak egy demilitarizált övezettel szét kell választania a feleket. Mindkét esetben négy hónapon belül nagyobb válságkezelő erő érkezik a béke fenntartása érdekében.

Hazánk első – 2007 második félévére vonatkozó – harccsoport-hozzájárulása az olasz-magyar-szlovén többnemzeti szárazföldi kötelékre (Multinational Land Force – MLF) épült. Legközelebb 2012 második felére vállaltunk harccsoport-készenlétet, szintén olasz és szlovén partnereinkkel együttesen.

1595910026