Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nyugdíjas katona mindig példakép

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 23. 21:15

Fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából tartott emlékülést a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja szeptember 23-án, csütörtökön, Veszprémben. A rendezvényen Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára, valamint Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is tiszteletét tette.

emlékülés_Veszprém (1)

A félszázados évfordulóról megemlékezve a honvédelmi államtitkár köszöntőbeszédében úgy fogalmazott, hogy a nyugállományba kerüléssel nem szakadhat meg a kapcsolat a katona és a Magyar Honvédség között.

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik alapvetése az, hogy a katonai pálya egész életre szól, miként a katonai eskü is. A nyugállományú katonákkal történő intenzív kapcsolattartás tehát alapvető fontosságú. Rengeteg tudással, rengeteg tapasztalattal bírnak nyugdíjasaink” – mutatott rá az államtitkár. Szabó István felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyugállományú katonák a toborzás terén is nagy szerepet játszanak. Mint mondta: felmérés bizonyítja, hogy több pályaválasztó fiatal tudatosan egykori katonák példája alapján választja hivatásának a katonai szolgálatot. „Mindezt sokszor észre sem vesszük, de köszönöm önöknek ezt a toborzó munkát is” – kívánt boldog születésnapot az államtitkár.

emlékülés_Veszprém (5)

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese ünnepi gondolatában úgy fogalmazott: „a haderő – és általában a rendvédelmi szervek - ma nem lenne ilyen helyzetben, ha a most nyugállományúak nem szolgálták volna tisztességgel, becsülettel, odaadással a hazát, és nem védték volna az állampolgárokat.”

emlékülés_Veszprém (6)

„Mi, a fiatalabb generáció minden nap példát vehet önökről abban az értelemben, hogy miként kell ezt a hazát szolgálni, miként kell garantálni a lakosság biztonságát. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során beszerzett új technikai eszközök működtetése, kiszolgálása talán más megközelítést kíván, mint korábban, de a haza iránti elkötelezettség az sosem változhat. Azok a katonáink, akik a közelmúltban Kabulban sikeres műveleteket hajtottak végre, rengeteget tanultak önöktől, nyugállományú katonáktól. Azt mindenképpen, hogy miként kell tisztességgel végrehajtani az elöljáró által meghatározott feladatot” – szögezte le a parancsnok-helyettes.

emlékülés_Veszprém (2)

Soós Gyula alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központjának parancsnoka felolvasta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntőlevelét, melyben a parancsnok köszönetet mondott a klub tagjainak áldozatos, aktív munkájáért.

A Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubjának tagjait Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is köszöntötte.

Az elöljárók és tisztségviselők elismeréseket adtak át a klub tagjainak, és – Szolnoki János nyugállományú ezredes, a klub elnökének képviseletében – az egész klubnak is.