Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Pentagon orosz katonai helikoptereket vásárol

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 22. 18:14

Az amerikai katonai vezetés azt tervezi, hogy az amerikai-orosz kapcsolatok „újraindításának” jegyében a Roszoboronekszporttól vásárol katonai helikoptereket az afgán haderő számára – jelentette pénteken a The Wall Street Journal (WSJ).

A Roszoboronekszport Oroszország állami fegyverexportőr vállalata. A Pentagon névtelenséget kérő források szerint 21 darab új Mi–17-es helikoptert készül megrendelni az afgán hadsereg számára.

A lap szerint a sokoldalú és könnyen karbantartható, már a szovjet időkben is alkalmazott helikopter az afgán hadsereg „igáslova".

A készülő ügylet annak köszönhetően jöhet létre, hogy az Egyesült Államokban az Oroszország felé történő új nyitás jegyében tavaly eltörölték az orosz fegyverexportőrrel szemben – az Iránnak történt fegyvereladások miatt – bevezetett szankciókat.

Az afgán haderő orosz helikopterekkel és alkatrészekkel való ellátásával kapcsolatban Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök tavaly júniusi csúcstalálkozója nyomán mindkét oldalról hangzottak el szándéknyilatkozatok.

Címkékhelikopter