Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Börtönbüntetést kaptak az egykori UCK-tagok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 22. 20:17

Összesen 101 évi börtönbüntetésre ítélte pénteken a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) kilenc egykori tagját a háborús bűnökben ítélkező belgrádi különbíróság – jelentette a B-92 szerb rádió.

A tanács elnöke, Snezana Nikolic közlése szerint a tárgyalás során „minden kétséget kizáróan" bizonyítást nyert a vádlottak felelőssége az 1999 júniusa és szeptembere közötti időszakban Kelet-Koszovóban elkövetett háborús bűntettekért.

Terhükre rótták, hogy törvényellenesen foglyul ejtettek 153 civilt, szerbet, romát, de albánt is, valamint hogy meggyilkoltak mintegy 80 személyt Kelet-Koszovóban.

Az egykori UCK-tagok által foglyul ejtett civilek közül 34-en továbbra is az eltűntek listáján szerepelnek. A bírósági eljárás során 39 tanút hallgattak meg.

Az egykori UCK-tagokat 2008 decemberében a közvetlenül a koszovói határon fekvő dél-szerbiai Presevóban fogták el. A kelet-koszovói Gnjilane (albánul Gjilan) településről elnevezett UCK-csoport összesen 17 tagja ellen emeltek vádat. Nyolc vádlott, köztük az egykori parancsnok szökésben van.

CímkékKoszovó