Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Pentagon szerint Irán jelenti a legnagyobb fenyegetést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 6. 10:12

Egy meg nem nevezett, magas rangú amerikai katonai vezető szerint a Közel-Keleten Irán jelenti a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Államok és szövetségesei számára, miközben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet már hanyatlóban van. Az illető egy washingtoni fórumon tartott november 4-én, pénteken előadást, amelyről az újságírók csak úgy tudósíthattak, hogy nem nevezik meg a felszólalót.

A katonai vezető az értékelésben hangsúlyozta: nem hiszi, hogy Irán konfliktust akar kiprovokálni, és azt sem tudja, hogy Teheránban tényleg meghozták-e már a döntést atomfegyver előállításáról.

Irán azt állítja, hogy atomprogramja békés célú, de az Egyesült Államok, az Európai Unió és más hatalmak büntető szankciók sorozatával próbálják rávenni az urániumdúsítás leállítására.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön egyetértett Nicolas Sarkozy francia államfővel abban, hogy ezt a „példátlan nyomást" fenn kell tartani.

Az izraeli sajtóban a héten olyan találgatások merültek föl, amelyek szerint Izrael megelőző katonai csapást fontolgat az iráni nukleáris létesítményekre.

Izrael 1981-ben már lebombázott egy épülő iraki reaktort, és 2007-ben hasonló akciót hajtott végre Szíria ellen is, ami súlyt ad a fenyegetésének.

Pénteken az egyébként békepárti izraeli elnök, Simon Peresz is kijelentette, hogy a világ vezetőinek „teljesíteniük kell az ígéretüket", hogy leállítják Iránt, „kerül, amibe kerül". „A lehetséges lépések listája hosszú" – tette hozzá.