Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Emlékezz, Európa”

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. november 6. 12:16

Az 1956-os forradalomra kettős rendezvénnyel, plakátkiállítással és koszorúzással emlékeztek november 3-án, csütörtökön Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison (MH KKB).

Székely Kornél grafikusművész plakátsorozata az Országház és a Stefánia-palota után érkezett meg az MH Központi Kiképző Bázisra.

A kiállított plakátok elsősorban nem kordokumentációs igénnyel, hanem az emberi lélek rezdüléseinek tükrében mutatják be a magyarországi, valamint a kelet-közép-európai országokban dúló diktatúrák hatásait és következményeit.

A plakátokat a művész az 1956-os Pesti Srác Alapítvány kuratóriumának felkérésére készítette azzal a céllal, hogy emléket állítson az 1948–1989 közötti évek ellenzéki mozgalmainak és a megtorlások áldozatainak.

A negyvenhat darab nagyméretű plakát megrázó erővel állít emléket a bolsevik diktatúra ellen fellépő személyeknek és mozgalmaknak.

Kocsi László alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal főtisztje megnyitóbeszédében méltatta az alkotások történelmi és művészi értékét.

Székely Kornél köszönetet mondott azért, hogy a bázis befogadta a kiállítást. Beszédében Albert Camus gondolatait hangsúlyozta, amelyek Európa lelkiismeretéről is szóltak: „a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben" − idézte a művész a francia írót.

Ugyancsak ezen a napon egy koszorúzásra is sor került a bázison; a Mecséri János kiképzőosztály névadójára emlékeztek. Az emléktáblánál elhelyezték az emlékezés virágait a városi önkormányzat, valamint a társadalmi szervezetek képviselői, de koszorúztak a Mecséri család tagjai is.

Beszédében Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka méltatta a poszthumusz altábornagy tevékenységét a forradalom katonai eseményei során, és megerősítette, hogy a szentendrei katonai szervezet méltósággal ápolja Mecséri János emlékét.

Fotó: Rédei Istvánné