Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vészhelyzet!

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. november 6. 8:08

Kabul nem csupán Afganisztán fővárosa, hanem az egyik legfontosabb kiképzőközpont is. S persze azt se feledjük el, hogy az ISAF parancsnoksága is itt található. De hogy még skót dudakoncert is hallható a nagyvárosban, a Baghlan Avenue-n, az már egy igazi varázslatnak köszönhető…

1595926871
Mielőtt a Luftwaffe 63. szállítórepülő-századának (LTG 63) C–160D Transall-je átrepített volna minket KAIA-ba, azaz a nemzetközi repülőtérre épülő fő ISAF-táborba, Mazar-e Sharif-ban még megtekinthettük a NaviStar MaxxPro páncélozott jármű borulási kiképzését. Ezen minden magyar katonának „át kell esnie" (a szó szoros értelmében), aki a járművel kapcsolatba kerülhet – akár mint a járművel dolgozó, akár mint utas.

Az elméleti képzés után jöhetett az izgalmasabb és látványosabb rész, a gyakorlati képzés. Ehhez egy hossztengelye körül teljesen átforgatható oktatókabint használnak, melyet bármilyen szögben be lehet állítani, így szimulálva a felborult jármű helyzetét. Az igazi járművet tökéletesen imitáló kabin belülről kamerázott és számos mikrofon közvetíti a bent elhangzottakat. Erre nemcsak az elméletben tanultak gyakorlati ellenőrzése miatt van szükség, hanem a biztonság miatt is.

Szerencsére nagyon ritka az „éles" helyzet, amikor a piros vészleállító gombot kell használnia a kamerák képeit figyelő kezelőnek. Kintről érdekes volt megfigyelni, ahogy a magyar katonák magabiztos mosolyát letörölte az első egy-két átfordulás. S hozzá kell tenni, a kiképzők hajlamosak improvizált robbanótesteket vagy aknákat elszórni a kabin körül. Ezeket is illik észrevenni kiszállás előtt, hiszen gyakori, hogy a robbantások helyén egy második robbanás vár a túlélőkre.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 11-én, pénteken megjelenő számában!