Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A perui kórház legendája

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2022. június 5. 13:52

Hideg éjszakák tábortüzei mellett elbeszélt misztikus történetek közé tartozik Peru-szerte a limai Real de San Andrés kórház legendája, amely azonban a történészeket és archeológusokat is régóta foglalkoztatja…

Peru (1)

Beszélik ugyanis, hogy az 1552-ben, kizárólag spanyol betegek számára épített, kereszt alakú épületegyüttes rejti az Inka Birodalom utolsó három uralkodójának sírkamráját is. Noha a kamrákat eddig még nem sikerült megtalálni, a régészek a közelmúlt ásatásai során negyvenkét spanyol hódító csontvázára bukkantak a kórház udvarán. Az ásatásokat vezető Héctor Walde, vezető archeológus elmondta: a földi maradványok koponyáin található deformitásokból és egyéb más jelekből arra következtettek, hogy azokat temették ide, akik nem élték túl a mai szemmel nyilván gyerekcipőben járó orvosi beavatkozást. Hozzátette azt is, hogy noha az ásatások nem kifejezetten az uralkodók sírkamráinak feltárására irányulnak, nem tévesztik szem elől a kórház „legendáját”.

Peru (3)

A Real de San Andrés kórház Peru – és vélhetően egész Dél-Amerika – legrégebbi gyógyító intézménye. Itt tanultak az 1500-as évek legelső orvosai, és az intézmény lakóhelyéül szolgált a mentális betegségekben szenvedő emberek számára is. A három fő részből álló – központi blokk, templom és orvosi termek - intézményt egyébként Andrés Hurtado de Wildoso spanyol alkirályról nevezték el. Saját patika, kert és temető is tartozott a kórházhoz.

Peru (2)

Érdekesség, hogy a 2021-ben elkezdődött feltárás során a szakemberek a perui spanyol hódítás előtti fazekasság nyomaira is rábukkantak. Persze a legnagyobb szenzáció kétségtelenül az lenne, ha a XVI. századi krónikák (és legendák) alapján rálelnének az utolsó három inka uralkodó - Pachacutec, Huayna Capac, és Tupac Yupanqui – sírkamrájára is.

Peru (4)

Történelmi dokumentumok szerint ugyanis Andrés Hurtado de Mendoza alkirály megparancsolta, hogy a három mumifikált testet az Inka Birodalom fővárosából, Cusco-ból szállítsák át Limába. Hogy miért? Nos, az alkirály egész egyszerűen látni szerette volna őket… Miután a szemrevételezés megtörtént, de Mendoza állítólag a Real de San Andrés kórházba küldte a maradványokat, majd ott el is temették őket. Az egy hektáron elterülő épületkomplexum az 1870-es évekre részben elveszítette eredeti funkcióját, és főleg árvaházként üzemelt. Később iskolává változott, melynek játszóterét pont a korábbi temető helyére építették. 2007-ben az egykori kórházat egy nagy földrengés annyira megrongálta, hogy használhatatlanná vált. Az archeológusok kisebb csodának tartják, hogy a modern korban erősen beépített terület (rendőrállomás, kínai éttermek, boltok) környékén kezdődő ásatások során a kórház temetője ilyen állapotban került elő. Ki tudja mi mindent rejtenek még a romok…?

Peru (5)

Forrás: allthatinteresting.com