Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „piros vonal” nem szakad meg

Parancsnokváltás a Honvéd Üdülőben

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2024. május 31. 18:38

Hatalmas vastapssal, elismerésekkel és mély érzelmekkel búcsúztatták el Piros Ottó dandártábornokot, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ parancsnokát a május 31-én, pénteken megtartott ünnepségen, Balatonakarattyán.

v20240531_rkkparancsnokatadas_KG (9)

Aki legutoljára 2015-ben járt a Honvéd Üdülőben, amikor Piros Ottó dandártábornok átvette a parancsnokságot és esetleg aztán több évig nem látogatott el a központhoz, bizony elcsodálkozna, annyira megdöbbentő a majdnem kilenc esztendő alatt lezajlott változás. Nem véletlen, hogy az ünnepségen Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének gazdálkodási helyettese is úgy fogalmazott: Piros Ottó dandártábornok „nem egyszerűen csak szolgált itt, hanem szívét-lelkét beleadta feladataiba”, amelyeket mindig „jól kommunikáló, az állománnyal közösen dolgozó, jó csapategységet kialakító” vezetőként tett.

Leszögezte, hogy az állomány számára nagyon fontos a rekreáció és a pihenés 21. századi körülmények között, ráadásul a központ sok rendezvény mellett gyakorlatoknak, kiképzéseknek is helyt ad. Kiemelte, hogy az átvevő parancsnok, Veres János alezredes, jól felkészült, motivált vezetőként „készen áll arra, hogy tovább építse” a központot.

Piros Ottó dandártábornok, aki 65. születésnapján, negyvenhét évnyi katonai szolgálat után köszönt el, megjegyezte: nagy szerencse, hogy most át tudta adni a csapatzászlót, mert annak idején neki egyszerűen nem is volt mit átvennie és bizony ingerszegény környezettel és sok-sok feladattal kellett szembenéznie.

v20240531_rkkparancsnokatadas_KG (4)

„Mindenkinek köszönettel tartozom: az elmúlt időszak sikereit együtt értük el – jól bizonyítja mindezt, hogy legutóbb a Honvéd Vezérkar főnöke adományozott zászlószalagot a központ számára. Nyolc és fél év alatt megváltoztattuk a Honvédüdülőt és úgy gondolom, mára minden igényt ki tudunk szolgálni. Én egyébként mindig csak azt valósítottam meg, amit a kollégáim javasoltak – igaz, mindig igyekeztem motiválni őket, hogy tegyenek előremutató javaslatokat. Az ütőképes csapat mellett szeretném megköszönni Balatonkenese és Balatonakarattya képviselőtestületei támogatását is” – búcsúzott a dandártábornok.

Utódja, Veres János alezredes, átvevő parancsnok kiemelte: elődje vezetése alatt a központ „második aranykorát” élte. Vezetékneveikkel szójátékot űzve úgy fogalmazott, a „vörös vonal” nem szakad meg, mivel elődje egyrészt kiválóan felkészítette az összetett feladatokkal járó beosztás átvételére, másrészt az állománnyal közösen minden tekintetben folytatni kívánja a nyolc és fél évvel ezelőtt elkezdődött munkát.

Az ünnepségen felolvasták dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntőjét is, amelyben elhangzott: Piros Ottó dandártábornok mindig nagyfokú szakértelemmel, precizitással, következetesen szolgált és pályafutása példaként állítható a következő katonagenerációk elé.