Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudatosan a magyar sport sikeréért

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Pintér Ákos |  2024. június 1. 7:07

„A sport olyan közös nyelv a világon, amit mindenhol értenek. Kulturális és politikai ellentéteket képes feloldani, mert párbeszédre hív. Más esetben hónapokig húzódó tárgyalásokat lehet érdemben előrelendíteni sportesemények előtt-után, konkrét szóbeli megállapodásokat kötni a lelátón” – mondta dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramban részesülők sportnapján.

20240530_közig.öszt.díj.prog._PAKO_ (43 of 43)

Az ösztöndíjas fiatalok egész napos sportpolitikai-sportdiplomáciai képzésen vettek részt a Miniszterelnökség konferenciatermében május 30-án. Dr. Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára megnyitójában a versenyzők nemzetet reprezentáló szerepéről és a hazai tömegsport erősödéséről beszélt.

„A fokozott számú iskolai testnevelés óra és a sportlétesítmények segítik az embereket, hogy egészséges testi-lelki állapotban nézzenek szembe a 21. század nehézségeivel. Persze, szurkolni sem utolsó élmény. Pezsdítő nyár áll előttünk, hiszen olimpia és foci Európa-bajnokság vár ránk” – mondta az államtitkár.

20240530_közig.öszt.díj.prog._PAKO_ (6 of 43)

Az ötkarikás játékok előtt álló kihívásokról beszélt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állandó tagja, dr. Fürjes Balázs.

„Érdemes belegondolni, hogy az olimpia a békeidők legnagyobb és legnézettebb világeseménye. Az a mozgalom hivatalos küldetése, hogy békés versengésben egyesítsék az egész világot. A sport megtanít, miként lehet úgy versenyezni, hogy elfogadjuk egymást egyenrangú félként, tiszteljük egymást és a sportszerűség szellemében lépünk pályára” – fogalmazott.

„Az olimpia tizenkét év után visszatér Európába. Sajnos, legutóbb a japánok a járvány miatt nézők nélkül rendezték meg a játékokat, idén viszont parádés eseményt várok a gyönyörű Párizsban. Akadnak persze nehézségek. Kihívást jelent a sport számára az egyre népszerűbb e-sport és az egyenlőtlenségek előmozdítására alkalmas mesterséges intelligencia. Ennél nagyobb gond, hogy kevesebben és egyre idősebbek követik a sportközvetítéseket, ráadásul kevesebben is sportolnak. Ezeken mindenképp változtatni szeretne a NOB, ami embert próbáló feladat a 21. századi digitális generációk számára” – ismertette dr. Fürjes Balázs.

20240530_közig.öszt.díj.prog._PAKO_ (10 of 43)

A szakmai nap legnagyobb érdeklődést kiváltó programja a Szilágyi Áron, háromszoros olimpiai bajnok kardvívó és a Londonban 4. helyen végző, most második olimpiájára készülő kézilabdázó, Lékai Máté részvételével tartott beszélgetés volt. Sportolóink elmondták, hogy célegyenesbe fordult felkészülésük. Szilágyi heti hat vívóedzése mellett, a sportág változásaira reagálva, három erőnléti edzést iktat be, míg Lékai a válogatott felkészítést megelőző egyéni erőnléti edzéstervet követi jelenleg.

Szóba került a 2012-es londoni olimpia, amire mindketten emberközeli eseményként emlékeznek. „Bízom benne, hogy Párizsban hasonlóan európai szellemiségű játékokat kapunk majd. Szívesen kilátogatnék társaim versenyére is, de csapatsportolóként végig játszunk. Így aztán abban reménykedem, hogy idén sem látok mást élőben” – viccelődött Lékai. A saját feladatra való összpontosítás jelentőségét hangsúlyozta Szilágyi is: „ilyenkor tudatosan törekedni kell rá, hogy a faluban lakó világsztárok ne vonják el az ember figyelmét.”

20240530_közig.öszt.díj.prog._PAKO_ (23 of 43)

Olimpikonjaink a sportban egyre inkább tapasztalható tudományos szemléletről is szót ejtettek, ennek magyarországi intézményes hátterét viszont már dr. Schmidt Ádám mutatta be napzáró prezentációjában. Az államtitkár elsősorban hazánk sportdiplomácia terén összpontosuló erőfeszítéseiről beszélt, aminek egyik fontos eredménye, hogy Magyarország számtalan nemzetközi eseménynek adott otthont az utóbbi években.

„Magyarország a világ 93. legnépesebb és 113. legnagyobb állama, az olimpiai örökranglistán viszont a 12. helyen állunk. Korábban keveset foglalkoztunk sportdiplomáciával, pedig sikereink indokolttá teszik ezt. Olyan rendszert építettünk fel, ami kifejezetten támogatja a magyar szakemberek és a terület iránt érdeklődő frissdiplomások nemzetközi szövetségekben való elhelyezkedését. Ezekben a szervezetekben nagyon fontos lobbitevékenységet tudunk ugyanis kifejteni” – fogalmazta meg a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának egyik fő célkitűzését.