Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A polgármester szelte meg az alakulat kenyerét

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. augusztus 19. 21:54

Augusztus 20. alkalmából közös ünnepséget tartott Veszprémben az MH 54. Légtérellenőrző Ezred és az MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság állománya. Az ünnepségen az alakulat új kenyerét Szécsi Ferenc tábori lelkész áldotta meg, annak első szeletét pedig Veszprém város polgármestere vágta le.

Az ünnepségen megjelent vendégeket Szűcs Pál mérnök ezredes, ezredparancsnok köszöntötte. A parancsnok az ünnepség mottójául a „megmaradni" kifejezést választotta. “Megmaradni őseink nyomán itt a Kárpát medencében, nyelvben, lélekben és magyarságban egyaránt. Az új kenyér is ezt támasztja alá, mert a kenyér az emberi lét kézzel fogható ereje és biztosítéka", fogalmazott.

1595890257
Az ünnepség első részében a nemzetközileg is ismert Gizella női kar adott műsort. A kórus 2002-ben alakult, majd rövid idő alatt nagy elismertséget szerzett a hazai és a nemzetközi zenei életben. 2004-től meghívásokat kaptak a különböző nemzetközi kórusfesztiválokra is. Az elmúlt években Ausztriában, Szlovákiában, Olaszországban és Hollandiában is felléptek. 2005-ben a Magyar Rádió két alkalommal készített hangfelvételt a kórussal. A kórus repertoárja a kóruszene világi és egyház zenei műveit széles körben átfogja, a gregoriántól a XX. századi kórus művekig.

Az ünnepi beszédet Szakacsics Zoltán őrnagy, a szombathelyi Érdekvédelmi és Toborzó Iroda vezetője mondta. Beszédében hangsúlyozta, hogy kevés olyan magyar nemzeti ünnep létezik, amelynek olyan sok elnevezése lenne, mint augusztus 20-nak. “A politikai rendszerek mindig igyekeztek a saját érdekeiknek megfelelően elnevezni és megünnepelni ezt a napot. A 70-es években hármas elnevezéssel is bírt, mert ekkor ünnepeltük az alkotmány, az új kenyér és csak egyszerűen augusztus huszadika napját. Napjainkra az államalapítás, valamint Géza és István király ünnepe. Géza felismerte, hogy az európai népek összefogása könnyen eltüntetheti a magyarokat a Kárpát medencéből. Megértette, hogy az államnak együtt kell működni az egyre erősödő egyházzal, ezért igyekezett megszilárdítani az egyházi és a világi rendszert. Kialakította ezért az országban a vármegye rendszert és ezt követően ez a szervezet biztosította az állam működését. A vármegye intézménye adta többek között a királynak az ország védelméhez a katonákat is. Szent István felismerte, hogy egy működőképes állam megteremtéséhez sokszor fájdalmas és nehéz lépésekre is szükség van és ezt olyan időben kell megtenni, amikor még nem lehet látni az eredményét, mert annak hatása csak később jelentkezik", hangzott el.

1595890257
 

1595890258
Ezt követően Szécsi Ferenc plébános, tábori lelkész mondta el a gondolatait. “Szentté csak az válhat, aki bölcs és egyben hős is, ezért őt a világon mindenki tiszteli. Szent Istvánt pedig mind a két jelzővel megtisztelték, mert felismerte a kor kihívásait és felvállalta azok megoldását. A Biblia szerint a bölcs ember az, aki sziklára építi fel a házát, a buta meg az, aki a homokra. A kettő közötti különbség akkor mutatkozik meg, amikor jön a vihar, mert a kapaszkodókat, az alapokat mindig jól kell megválasztanunk. Napjainkban is láthatjuk, hogy hány család omlik össze, mert nincs meg a megfelelő alap, nincs meg a kapaszkodó. Szent István már akkor arra figyelmeztetett, hogy nekünk magyaroknak az életben maradáshoz meg kell keresnünk a stabil alapokat", fogalmazott.

Az ünnepség következő részében Szécsi Ferenc tábori lelkész megáldotta az új kenyeret, majd a rendezvény az elismerések, kitüntetések átadásával folytatódott.

Az ünnepséget követő rendezvényen Debreczenyi János, Veszprém város polgármestere vágta meg az alakulat új kenyerét, és hangsúlyozta, hogy a honvédek megbecsülése az elkövetkezendőkben legalább annyira fontos lesz, mint volt a magyarság ezer éves történetében.

1595890258