Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keresztelt, esketett – ha kellett, temetett

Szöveg: Csák Tímea, dr. Láda Mónika |  2009. augusztus 19. 13:52

Az ünnepélyes hangulat mellett szomorú is volt az augusztus 20-a alkalmából rendezett állománygyűlés a MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. A dandár parancsnokhelyettese, Farkas Imre ezredes elköszönt Németh László őrnagy katolikus tábori lelkésztől, aki augusztus elsejétől nyugdíjba ment.

Németh László 1959-ben, Gyulán született. Középfokú tanulmányainak befejezését követően a Szegedi József Attila Tudományegyetem teológia szakán végzett, majd többek között Szegeden, Apátfalván, Battonyán, majd végül Gyulán dolgozott.
1993-ban a Vatikán a Magyar Köztársasággal együttműködve -1951-es megszűnése után – 42 évvel később újra felállította a tábori lelkészi szolgálatot.

Ennek hatására Németh László 1994- ben Szentendrére került. Az akkori szegedi püspök ajánlásával ott a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán lelkészként kezdett tevékenykedni.
1997-től két évet Kecskeméten, majd 1999-től Hódmezővásárhelyen teljesített szolgálatot. Az elmúlt 10 év számára nem telt tétlenül, hiszen amellett, hogy a helyőrség egyházi életét terelgette, tevékenysége igen széles körű volt.

Háromszor járt SFOR misszióban, összesen 20 hónapot töltött külszolgálaton. Szintén háromszor járt Amerikában, többek között a Haditengerészetnél is PFP gyakorlatokon. Segítőkészsége mellett már csak érdeklődési köre nagyobb. Ezt bizonyítja az is, hogy 1995-ben és 1996-ban egy kutatási expedícióban is részt vett, amikor is az Osztrák- Magyar Monarchia legnagyobb csatahajóját, a Szent Istvánt találták meg.

Nagy kihívást jelentett számára, hogy egyházi feladatát Dr. Csepregi Oszkár, a Magyar Búvárszövetség vezetőjének meghívására és dr. Ladocsi Gáspár tábori püspök parancsára teljesíthette.
Mivel László atya szerette a kihívásokat is, így Dél- Lengyelországban több száz magyar diák segítségével I. világháborús temetők és sírok rendbehozatalán dolgoztak lengyel és német katonák együttműködésével.
Mikor épp nem külföldi utakon járt itthon dogozott keményen. A tábori lelkészi szolgálat teljesítése mellett neki köszönhető a laktanya mellett található új kápolna kialakítása.

Nyugdíjas katonatisztként sem fog az őrnagy úr tétlenkedni. Plébánosként Hódmezővásárhely templomait, hivatalait és intézményeit vezeti majd. 

Fotó: Bajkán
Gabriella