Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetés A-tól Z-ig!

Szöveg: Demény Andrea szkv. |  2009. augusztus 19. 13:27

A nyári időjárás szinte valamennyi változata színezte augusztus második hetében a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Harci Támogató Zászlóalj vezetési gyakorlatait, hiszen a természeti körülmények kiváló lehetőséget teremtettek a váratlan események begyakorlására.

Sáros, csúszós utak, alvázig érő pocsolyák, vizes árok, szitáló eső, nehéz terepviszonyok, de a nagy meleg is végigkísérte a gép és harcjárművek kerekes-láncos technikáinak útvonalát.
Az egész hetet felölelő foglalkozáson komplex vezetési gyakorlatot hajtottak végre a zászlóalj katonái, mely magába foglalt elméleti oktatást, és gyakorlati felkészítést, nagy távolságú vezetést, és az osztályba soroló vizsgát. A kiképzési feladat elsődleges célja, hogy az alapkiképzésen részt vett új beosztásba helyezett katonák, megismerjék az általuk kezelt technikát, gyakorlatot szerezzenek, és osztályos fokozatot kapjanak.

A missziók kiadása embereket von el a zászlóaljtól, így a kiképzési feladatok ellátásához szükséges, hogy a gépjárművezetők többféle technikát legyenek képesek irányítani, kezelésüket elsajátítani a természetes és mesterséges akadályokkal rendelkező terepen. Ezen a gyakorlaton az ő továbbképzésük is végrehajtásra kerül, technikai és elméleti ismereteik szinten tartása, vezetői jártasságuk tökéletesítése folyamatos feladatot jelent, mondta el Lökösházi Béla őrnagy, a foglalkozás vezetője.

1595890256

A feladat szakszerű, követelményeknek megfelelő végrehajtását Kása István őrnagy, a zászlóalj törzsfőnöke és Bartók Barnabás őrnagy, a zászlóalj kiképzési részlegének vezetője is megtekintette.
Természetesen a speciális katonai feladatok is színesítették a programot, mint a gép és harcjárművek mentesítése, álcázása és az önvontatás gyakorlása.
Az országban egyetlenként működő Harci Támogató Zászlóalj mely tüzér, páncéltörő és harckocsizó egységet tömörít magába, probléma nélkül, jó eredménnyel teljesítette a hosszú távú vezetési gyakorlatot megelőző, arra felkészítő foglalkozásokat. A nagy távolságú vezetési gyakorlaton az oszlopfordítás és a szennyezett terepszakaszon történő áthaladás is végrehajtásra került.

Az utolsó állomása a gyakorlatsorozatnak az osztályba soroló vizsga, ahol az eddig tanultakat elméleti tesztel, és vizsgakörön szintidőre kell teljesíteni, bizonyítva a kormánykezelést és a technika ismeretét. Ám ez a feladat sem jelenthetett problémát katonáinknak, hiszen rutinos sofőrökről beszélünk, akik több gyakorlaton és misszióban tanúsították rátermettségüket, és manőverező képességüket.

1595890256
1595890256
1595890256