Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csillag és Kossuth-szablya

Szöveg: Révész Renáta |  2009. augusztus 19. 12:25

A Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségen – egy nappal az avatásuk előtt – csillagot és szablyát kaptak a leendő ifjú tisztek. A rendfokozatot jelölő csillagot Tömböl László vezérkari főnök, a kardot Szekeres Imre honvédelmi miniszter adta át. Az ünnepségen díjakat és elismeréseket vehettek át azok, akik munkájukkal kiemelten segítették a honvédelem ügyét.

A Honvédelmi Minisztérium augusztus 20-i központi ünnepségére a nemzeti ünnepet megelőző napon került sor, az immár hagyományos helyszínnek mondható Stefánia Palotában.
Augusztus 20. a magyar államiság, a nemzetté szerveződés, az európaiság ünnepe. Szent István király alapköve nemzettudatunknak, országépítő munkássága alapértéke a 3. Magyar

Köztársaságnak.
Szekeres Imre honvédelmi miniszter ünnepi köszöntőjében méltatta Szent István szellemiségét, mely nem csak egész történelmünket, hanem a katonai hivatást is meghatározta.

– Ma egyszerre ünnepeljük a múltat és a jelent. Magyarország XXI. századi történetét ugyanis már az Európai Unió tagjaként írja, katonai védelmét a NATO tagjaként biztosítja, fejleszti. A történelem, a honvédség története tehát kötelez. Egyfelől a múlt emlékének ápolására, másfelől a haderő képességeinek fejlesztésére. A honvédelem ugyanis nemzeti ügy. A honvédelmi kérdésekben pedig nemzeti konszenzus van. A Magyar Honvédség ma már olyan fejlődési pályán mozog, amelynek eredményei kézzel foghatók. Joggal és okkal lehetünk büszkék arra a munkára, amit az elmúlt években a nemzetközi területen teljesítettünk – mondta beszédében a honvédelmi miniszter, aki az állami ünnepségen felavatandó fiatal tisztekhez is külön szólt.

 

– Egy hónapja volt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen folytatott tanulmányaik befejezésének ünnepsége, a kibocsátó. Diplomájukat – megszerzett ismereteik bizonyítványát – a napokban átvették. Ám, hogy azt a Magyar Honvédség kötelékében hasznosíthassák – a legszebb és legszigorúbb esküt kell elmondaniuk. Azt az esküt, amelyet az idén kizárólag Önök, negyvennyolcan mondhatnak el Magyarország 10 millió állampolgára előtt! – tette hozzá Szekeres Imre, aki azt is tudatta a fiatal tisztekkel, hogy idén is folytatni kívánja azt a régi hagyományt, amelyet tavaly állítottak vissza. Eszerint a Magyar Köztársaság új tisztjei a parolira való csillagon kívül megkapják a 48 mintájú Kossuth-szablyát, a magyar katona „mesterjelvényét".

 

A központi ünnepségen vehették át az elismeréseket azok, akik kiemelkedő munkájukkal segítették, felkarolták a honvédelem ügyét – akár katonaként, akár civilként.
A kitüntettek között volt – többek között – Tőrös István a Magyar Honvéd főszerkesztője, aki a Honvédelemért Érdemérem III. fokozatát vehette át.

A ceremóniát követő állófogadáson immár oldottabb hangulatban szemrevételezhették szablyájukat az ifjú tisztek, akiktől Tömböl László vezérkari főnök is csupán egy napra intett búcsút. Pohárköszöntőjében is kitért arra, hogy másnap a Hősök terén találkoznak újra, ahol szintén vár rájuk egy ünnepély: méghozzá a tiszté avatás, amely kiemelt eseménye lesz az augusztus 20-i ünnepségeknek.

Szekeres Imre a központi ünnepséget követően a Farkasréti temetőben tartott megemlékezésen vett részt, Sólyom László altábornagy és mártírtársai sírjánál.

Fotók: Tóth László